Wil je jouw hond naast de fiets laten lopen, dan vraag dit wat geduld en training. Maar als dit eenmaal lukt, is het een mooie vorm van extra beweging, mits je hond dit aankan. Ontdek het stappenplan om met je viervoeter te oefenen.
Hond naast de fiets voor extra conditie en sterke spieren
Lopen naast de fiets kan voor een hond een goede vorm van extra beweging en conditietraining zijn. In een relatief korte tijd loopt je viervoeter immers meer dan tijdens een gemiddelde uitlaatronde.
Doordat de hond rechtuit en in een regelmatig tempo loopt, worden zijn spieren getraind zonder dat dit extreme inspanning van zijn gewrichten vraagt. Of het een goed idee is om je hond naast de fiets te laten lopen, hangt af van zijn lichaamsbouw, gezondheid en leeftijd.
Geen puppy of hond met gezondheidsklachten
Pups en heel jonge honden kunnen nog niet naast de fiets draven. Dit is een te grote belasting voor de nog niet goed ontwikkelde gewrichten. Neem ook viervoeters met gezondheidsproblemen, zoals ernstige gewrichtsklachten of hartproblemen, niet mee als je gaat fietsen. Dit zou voor hen een te groot risico zijn. Daarnaast zijn ook oudere honden die moeite krijgen met het wandelen niet geholpen als ze naast de fiets worden meegenomen.
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Welke hondenrassen minder geschikt voor naast de fiets?
Ook de opbouw van een hondenlijf kan een viervoeter ongeschikt maken om mee te nemen als je gaat fietsen. Bijvoorbeeld rassen met een lange rug en korte poten zoals Teckels of kortsnuitige honden als de Boston Terriër en de Engelse Bulldog. Zij ademen minder makkelijk door de bouw van hun kop en raken daardoor al snel buiten adem.
Het meelopen met een fietsende baasje kan ook te zwaar zijn voor honden als Chihuahua’s en Maltezers. Zij kunnen prima tempo maken, maar hun pootjes zijn zo kort dat ze veel harder moeten rennen om de fiets bij te houden dan hun grotere soortgenoten.
Tijd om te oefenen: het stappenplan
Je hond naast de fiets laten lopen, moet rustig aangeleerd en opgebouwd worden. Pas als een stap in het oefenprogramma goed verloopt, ga je door naar de volgende stap:
Stap 1
Wandel samen terwijl je de fiets aan de hand hebt. Zo kan je hond eraan wennen om rustig mee te lopen. Loop zelf tussen hond en fiets in.
Stap 2
Als stap 1 goed gaat, laat je de hond aan de andere kant van de fiets meelopen.
Stap 3
Probeer om een aantal meters te fietsen. Laat eerst iemand anders met je hond naast jou en je fiets meelopen. Fiets hierbij langzaam. Het is bij overigens nooit de bedoeling dat je hond hard moet rennen om jou bij te houden. Een stevige draf zou voldoende moeten zijn. Daarbij wisselt je hond zijn vier poten in een regelmatige gang af en de rug gaat nauwelijks op en neer. Oefen dit regelmatig tijdens hele korte stukjes.
Stap 4
Als je hond heeft geleerd om rustig door en naast de fiets te lopen, kun je zelf de riem overnemen.
Put je hond nooit uit
Bouw het fietsen met de hond zeer langzaam op. Het is niet de bedoeling dat je doorgaat tot je hond is uitgeput. Bouw liever voor je gevoel te langzaam op, dan dat je tóch nog een klein stukje aan de training toevoegt.
Let tijdens het fietsen bovendien goed op je viervoeter. Begint hij anders te hijgen of anders te lopen? Stop dan direct. Is hij later die dag of de dag daarna helemaal stram? Dan ben je te ver gegaan. Geef hem voldoende rust en fiets kortere stukken.
Tekst gaat verder onder afbeelding.
Pas extra op bij warm weer
Besef dat een hond naast de fiets veel sneller oververhit raakt dan een rustige wandelende viervoeter. Is het buiten lekker warm? Dan kan het voor jou erg fijn zijn om te fietsen, maar laat je huisdier dan niet naast je lopen.
Zorg voor goede uitrusting voor hond naast de fiets
Zorg voor extra veiligheid door een speciale stang op je fiets te plaatsen, waar je de lijn van je hond aan bevestigt. Mocht je hond een keer trekken terwijl je op de fiets zit, dan vangt de veer van de stang de klap op.
Doe je hond bij voorkeur een tuigje om. Tijdens het fietsen kan er van alles gebeuren waardoor jullie acuut stil komen te staan. De ferme trekbeweging die dit aan de hondenlijn geeft, wordt met een tuigje opgevangen door het hele hondenlijf. Bij een halsband zou de schok alleen door de nek van je hond opgevangen kunnen worden, met alle mogelijke gevolgen van dien.
Meer tips hondenverzorging
Natuurlijk wil je jouw lieve viervoeter de allerbeste verzorging geven. Ontdek daarom nu de tips voor hondenbaasjes om jouw huisdier gezond en gelukkig te houden.
Bron: LICG