Wat als je hond schade aan jouw inboedel veroorzaakt, of je kat andermans spullen kapotmaakt? Ontdek alles over de aansprakelijkheid van huisdieren en vergoeding van kosten door verzekeringen in Nederland.
Verantwoordelijkheid veroorzaakte schade door hond of kat
Voor de verzekeraars ben jij verantwoordelijk voor je hond of kat, in principe ook voor de rare fratsen die hij uit kan halen. Maar maakt je geliefde dier brokstukken, dan ligt het aan de situatie of je ook aansprakelijk bent voor de gevolgen daarvan.
De tekst gaat verder onder de afbeelding.
Schades aan inboedel
Schades in huis vallen onder de inboedelverzekering. Toch wordt er door die verzekering vaak niet vergoed als een huisdier de schade in je huis veroorzaakt. Verzekeraars gaan er namelijk van uit dat wie een dier ‘aanschaft’ een bepaalde mate van risico accepteert. Schades door huisdieren bestempelen zij daarom veelal als voorzien en ongedekt. Toch zijn daar uitzonderingen op. Loop de polisvoorwaarde van je inboedelverzekering daarom goed na wanneer je een hond of kat hebt.
Als een dier zonder toestemming je huis binnenkomt en daar iets kapot maakt, is de eigenaar aansprakelijk. Is deze niet bekend? Dan zal je inboedelverzekering de kosten dekken.
De tekst gaat verder onder de afbeelding.
Jij bent risico-aansprakelijk voor je huisdier
Als jouw huisdier andermans spullen kapot maakt of iemand een verwonding toebrengt, ben jij als eigenaar in beginsel aansprakelijk. Dit wordt ook wel risicoaansprakelijkheid genoemd; jij veroorzaakt niet de schade, maar degene die dat wel doet valt onder jouw verantwoording.
Voor de vergoeding van dit soort schade neem je contact op met je aansprakelijkheidsverzekering. Zowel materiële als financiële schade kan worden vergoed. Maar let op, om voor een kostendekking in aanmerking te komen, moet je huisdier wel meegenomen zijn in de verzekeringspolis. Vaak betaal je daar een extra premie voor.
Uitzondering: schade na uitgedaagd of bedreigd te zijn
Het wordt een ander verhaal als je huisdier schade bij een ander heeft veroorzaakt nadat hij door diegene is uitgedaagd, bedreigd of mishandeld. Er wordt dan gesproken over noodweer of overmacht, waarbij de ‘gedupeerde’ zelf zijn kosten moet betalen. Als huisdiereigenaar heb je hierbij wel een bewijslast; je zal aan moeten kunnen tonen dat bewuste handelingen van de ander tot het gedrag van je huisdier hebben geleid.
Overzicht ‘Wat te doen bij schade?’
Hond of kat gewond geraakt door iemand anders
Is je hond of kat gewond geraakt door het toedoen van iemand buiten jouw gezin? Dan is diegene aansprakelijk voor de dierenartskosten. Wanneer een ander huisdier jouw viervoeter heeft aangevallen, moet zijn eigenaar de kosten dekken. Ook nu geldt dat jij een bewijslast zal hebben als de ander ontkent.
Overige ziektekosten bij verwondingen
Is je huisdier gewond geraakt door zijn eigen of jouw gedrag? Dan zijn de dierenartskosten voor eigen rekening. Overweeg om een ziektekostenverzekering voor je dier af te sluiten. Zaken waar je bij deze verzekeringen op moet letten:
- Welke behandelingen worden wel en niet vergoed?
- Welk percentage van de kosten is gedekt?
- Wat is het maximale bedrag dat de verzekering vergoedt?
In uitzonderlijke gevallen dekt de inboedelverzekering de ziektekosten van huisdieren bij verwondingen. In de wet staan dieren officieel niet meer gelijk aan ‘zaken’, maar alle wetgeving rondom dieren komen wel overeen met die van ‘zaken’. Vraag dit eens bij je inboedelverzekering na.
Nieuwste tips voor huisdiereigenaren
Wil jij op de hoogte blijven van de nieuwste tips voor huisdiereigenaren? Schrijf je dan nu in voor de gratis nieuwsbrief van Hart voor Dieren:
Ja, houd mij op de hoogte van de nieuwste tips voor huisdiereigenaren.
Bron: Pricewise, Dier & Recht, Hart voor Dieren Magazine
Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend.