Amsterdam – Nadat PETA US Ralph Lauren aanspoorde om te stoppen met het gebruik van mohair, sloot de New Yorkse retailgigant zich aan bij de meer dan 270 merken wereldwijd die hebben beloofd het wreed verkregen materiaal niet te verkopen. Het verbod geldt voor alle merken van Ralph Lauren, waaronder Ralph Lauren Home, Polo Ralph Lauren, Chaps, Club Monaco en American Living.

De beslissing van Ralph Lauren – een wereldleider op het gebied van lifestyle-artikelen, van kleding tot woonaccessoires, die zijn producten verkoopt op bijna 13.000 locaties over de hele wereld – volgt op PETA’s videoreportage, de eerste in zijn soort, over de mohairindustrie in Zuid-Afrika. Dat land is verantwoordelijk voor meer dan 50 procent van ’s werelds mohair. Uit de reportage blijkt dat scheerders – die per volume, niet per uur worden betaald – snel en onzorgvuldig werkten en angorageiten met gapende wonden achterlieten. Werknemers hechtten de wonden vervolgens grofweg zonder enige pijnverlichting toe te dienen. En ongewenste geiten stierven op pijnlijke manieren: een arbeider sneed langzaam de kelen van volledig bewuste geiten door met een bot mes en brak toen hun nek. Hij hakte het hoofd van één dier er volledig af. Anderen werden naar slachthuizen vervoerd waar ze een elektrische schok kregen, ondersteboven werden opgehangen, en hun de keel werd doorgesneden.

“PETA’s reportage heeft de schijnwerper gericht op de gewelddadige mohairindustrie, en Ralph Lauren reageerde door te stoppen met het gebruik van het wreed geproduceerde materiaal”, zegt PETA-oprichter, Ingrid Newkirk. “Ralph Lauren heeft zich aangesloten bij de groeiende lijst van modemerken die erkennen dat het hedendaagse winkelend publiek dierenmishandeling in de mode-industrie niet steunt.”

PETA US – wiens motto gedeeltelijk luidt, “dieren zijn niet van ons om te dragen” – heeft wetshandhavingsinstanties in Zuid-Afrika gevraagd om onderzoek in te stellen en indien nodig aanklachten in te dienen voor mogelijke schendingen van de Dierenbeschermingswet van 1962 van dat land. Een onderzoek is aan de gang. Om Ralph Lauren te bedanken voor deze vriendelijke beslissing stuurt PETA US het bedrijf een doos heerlijke vegan bonbons.

Andere merken die zijn gestopt met het gebruik van mohair zijn onder meer Diane von Furstenberg, ASOS, Gap, H&M, Topshop, UNIQLO, Zara en honderden anderen.