Je woont een stuk gezelliger met een beestje in huis. Helaas komt je interieur er niet altijd zonder krassen of scheuren vanaf. Als trots baasje neem je dit natuurlijk voor lief, maar de kosten kunnen soms hoog oplopen. Waarschijnlijk wil je dit soort ongelukjes daarom liever voorkomen. In dit artikel vertellen we je over een aantal herkenbare ongelukken, en wat je hieraan kunt doen.
1) Nieuwe bank wordt een krabpaal
Als katteneigenaar is het een grote angst: je meubilair wordt opeens gebruikt als krabpaal! Vooral bankstellen en tapijten blijken populair onder de katten. Hangt jouw kat met zijn of haar nagels in de bank? Op deze zachtaardige manieren kun je het je kat afleren:
● Geef voldoende alternatieven, zoals krabpalen en andere plekjes waar ze hun nagels kunnen scherpen. Je kunt zelfs een krabplank neerleggen voor het plekje bij de bank waar je kat graag krabt.
● Maak de toegang tot de krabplek moeilijker. Zo kun je rondom de bank andere meubels of planten plaatsen.
● Probeer verschillende materialen. Als je kat graag in je bank hangt terwijl er door heel het huis krabpalen staan, probeer dan eens een ander soort krabpaal. Bijvoorbeeld karton of kurk.
2) Plasjes op het tapijt
Zowel bij honden als katten is dit een veelvoorkomend probleem: plasjes op het tapijt! Op extra ongelukkige momenten kun je zelfs een grote boodschap tegenkomen. Hoewel dit het meest voorkomt bij jonge huisdieren, kunnen ook oude honden en katten soms een verrassing achterlaten op het tapijt. Dit kun je het best doen als dit vaak gebeurt:
● Reinig je tapijt grondig, zeker als het een tweedehands tapijt is. Het kan namelijk dat hier geurtjes in zitten die je zelf niet ruikt, waar je hond of kat op reageert.
● Gebeurt het vaak? Ga dan eens langs de dierenarts om medische redenen uit te sluiten.
● Besteed extra tijd aan zindelijkheidstraining voor je hond. Ook oudere honden kunnen aanleren dat het écht de bedoeling is om buiten te plassen door middel van positieve trainingsmethodes.
● Maak de kattenbak vaker schoon. Misschien zoekt je kat een ander plekje om zijn of haar behoefte te doen aangezien de aangewezen plek niet schoon genoeg is. Ook een extra kattenbak of de kattenbak verplaatsen naar een ander plekje kan een verschil maken.
3) Geliefde decoraties omstoten
Een chique vaas, antieke ornamenten of spullen met veel emotionele waarde lopen soms risico als je een huisdier hebt. In een wilde bui kan je hond of kat dit zomaar omstoten. Dat wil je natuurlijk koste wat het kost voorkomen. Heb je dierbaar decor in huis? Zo kun je het veilig stellen:
● Bevestig het zo goed mogelijk. Denk aan extra grip aan de onderkant voor een lamp of vaas, of een extra spijker in de muur voor je schilderij.
● Zet het op een plek waar je huisdier niet bij kan. Helaas zit er vaak niets anders op, aangezien je geliefde hond of kat soms onvoorspelbaar is en je niet kunt garanderen dat je spullen niet kapot gaan als ze binnen hun bereik zijn.
Woning verzekeren: heeft het nut?
Als je regelmatig spullen moet vervangen omdat je hond of kat schade heeft aangericht, kunnen de kosten hoog oplopen. Misschien dat je denkt dat een woonverzekering, voornamelijk een inboedelverzekering, een uitkomst kan zijn. Er zijn ook maar weinig verzekeraars die ongelukjes door eigen huisdieren dekken.
Ben je bang dat je hond of kat bij de oppas of een familielid in huis ook schade maakt? Dan kun je een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Schade aan andermans woning wordt in veel gevallen namelijk wel vergoed.
Voorkomen beter dan genezen
Huisdieren zijn net kinderen: je houd van ze, zorgt voor ze en moet de hele woning babyproofen om ongelukjes te voorkomen. Zo kun je de kans op schade zo klein mogelijk maken. Check de bovenstaande informatie voor handige tips om ongelukjes en schade, waar mogelijk, te vermijden.