Jaarlijks vinden er in Nederland meer dan een miljoen tekenbeten plaats. Zo’n twintigduizend Nederlanders lopen daarbij de ziekte van Lyme op. De oorzaak is een infectie met de Borrelia bacterie, die teken bij zich kunnen dragen. In een vroeg stadium is de ziekte is het best te behandelen. Maar gevoelige diagnostische tests in dit stadium ontbreken nog.
Voor betere diagnostiek
Innatoss Laboratories gaat een test ontwikkelen die binnen 4 weken na een tekenbeet laat zien of iemand geïnfecteerd is. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een methode die kijkt naar de reactie van je bloedcellen. De cellulaire methode wordt in dit onderzoek vergeleken met de huidige diagnostiek, het meten van antistoffen. Deze stoffen komen bij de ziekte van Lyme vaak pas laat op. De bloedcellen reageren eerder en kunnen daarom mogelijk goed gebruikt worden in een vroege test.
De Medisch Ethische Commissie Brabant heeft toestemming gegeven om dit onderzoek uit te voeren. Hiervoor worden proefpersonen gezocht.
Wie kan meedoen?
- Mensen die minder dan 10 dagen geleden zijn gebeten door een teek (die minimaal 16 uur heeft vastgezeten)
- Mensen die sinds maximaal 2 weken de kenmerkende rode ring hebben.
Wat wordt er gevraagd?
In dit onderzoek wil men de afweerreacties in het bloed meten. De reacties binnen 2 weken na de tekenbeet worden vergeleken met die van 4 en 12 weken na de beet. Daarvoor zijn 3 bloedafnames nodig. De reactie van de geheugencellen én de aanwezige antistoffen worden gemeten. Daarnaast wordt met korte vragenlijsten gekeken naar bepaalde ziekteverschijnselen. Bloedafname kan in heel Nederland plaatsvinden, dus er is altijd een locatie in de buurt.
Interesse om mee te doen?
Meld je dan aan via lymestudie@innatoss.com of bel 0412 700 530. Er wordt dan binnen 2 dagen contact met je opgenomen. Dan wordt gekeken of je deelname mogelijk is. Vervolgens krijg je alle benodigde informatie toegestuurd.