Ongelooflijk maar waar! Een groepje honden is inmiddels in staat om te testen of jij het coronavirus hebt. Deze volleerde speurders kunnen ons helpen om er snel achter te komen of jij SARS-COV-2 bij je draagt.
Universiteit Gent traint honden om coronavirus te ruiken
De universiteit van Gent heeft de afgelopen tijd zes honden getraind om het coronavirus op te sporen. Microbioloog Chris Callewaert bracht het goede nieuws in het radioprogramma De Wereld Vandaag van de Vlaamse zender VRT.
Hoe weten speurhonden of je het coronavirus bij je draagt?
Zodra een virus ons lichaam binnenkomt reageert je immuunsysteem door moleculen los te laten. De mix aan moleculen en de geur daarvan verschilt echter per ziekteverwekker. Zo ruikt de reactie op een verkoudheidsvirus heel anders dan die op SARS-COV-2 (het huidige coronavirus). Als mensen merken wij niets van die geur, maar de getrainde hondenneuzen pikken die zo op.
Moeten de honden mij besnuffelen om te testen?
Een viervoeter die intensief aan je snuffelt voor hondenliefhebbers misschien prachtig, voor andere mensen kan het beangstigend zijn. Maar geen nood! Zo gaat het testen door de viervoeters vooralsnog niet in zijn werk. Een tester neemt een staaltje af onder je oksels, in de nek of bij je armen, en doet dat in een afgesloten potje zodat het veilig verplaatst kan worden. Uiteindelijk worden de stalen ‘voorgelegd’ aan de speurhonden.
Hoe accuraat is de test door honden?
De 6 ‘inspecteurs’ kunnen vrij zeker van hun zaak zijn: ze blijken een accuraatheid van 95% te behalen bij het opsporen van corona! Daarmee geven de viervoeters meer zekerheid dan de huidige sneltests.
Een supersnelle uitslag
En waren we al onder de indruk van het knappe werk van deze honden, Universiteit Gent doet er nog een schepje bovenop: De viervoeters geven al binnen één minuut duidelijkheid over de uitslag. Even ter vergelijk: een sneltest doet daar gemiddeld 10 à 15 minuten over!
En hoe zit het dan met de huidige varianten van het coronavirus?
Over toekomstige varianten valt nog niets met zekerheid te zeggen, maar universiteit Gent geeft aan dat de speurhonden de Britse, Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse virusvariant inmiddels ook weten op te pikken.
Wat betekent dit voor de komende tijd?
Denk je eens in waar deze knappe speurders allemaal ingezet kunnen worden. Nu moeten de honden de stalen nog aangeboden krijgen in een aparte ruimte, maar ze kunnen zo opgeleid worden dat ze dat straks live, bijvoorbeeld bij een ingang, het virus weten te vinden. Omdat zo’n omgevinh de honden extra afleidende prikkels kan geven, vergt dit nog wel extra training.
Waar de honden precies ingezet gaan worden is nog niet duidelijk en of het project ook in Nederland wordt opgepikt is nog onbekend. Maar de eerste voetstappen –o f beter gezegd, hondenpoten – zijn gezet, goed nieuws!
Bron: nu.nl, RIVM, Universiteit Gent, VRT