In de bergen van Noord-Portugal runt de Nederlandse Dick Leegwater (71 jaar) een hondenopvang. Hij ontfermt hij zich op het moment van mijn komst over zo’n 120 honden. Dit valt niet altijd mee. De leefomstandigheden voor de voornamelijk gedumpte dieren ziet Dick graag anders en hij werkt dan ook hard aan verbetering. Dick vertelt over zijn plannen en hulpvraag tijdens mijn bezoek aan de plek waar hij dagelijks zijn hart en ziel in legt.

 

Daar waar de mist blijft hangen in beboste bergen en de zonsondergang een waar schouwspel is, speelt zich veel meer af dan dat. Op deze plek in Inha (gemeente Santa Maria da Feira) is dierenopvang DZG Canedo gevestigd. Deze herbergt vele straathonden. Van gedumpte puppy’s in dozen tot jachthonden die worden aangetroffen bij de ingang. De jachthonden hebben vaak letsel opgelopen door gevechten met hun prooi, opgelegd door jagers. Veel honden lopen er vrij en klauteren rond. Hier en daar probeert een hond zijn territorium te verdedigen, anderen spelen met elkaar en dan zijn er nog de honden die noodgedwongen aan een ketting bij hun hok zitten.

Canedo

Weg uit Nederland om dieren te helpen

 

Toen hij in Nederland woonde, adopteerde Dick een aantal honden uit Spanje en Portugal. Zo kwam hij in aanraking met asieldieren in het buitenland. Eerder werkte hij in een totaal ander werkveld. Nu vond hij het tijd worden om iets te doen met zijn liefde voor dieren. Daarom besloot hij vijf jaar geleden om voor een maand vrijwilligerswerk te doen in een dierenasiel in Portugal. Zo geschiedde. Echter, Dick verblijft nu – vijf  jaar later – nog steeds in Portugal. Het werk in de dierenopvang beviel hem zo goed, dat hij meer wilde gaan betekenen. Op een gegeven moment kwam hij in contact met Berta. Zij en haar familie bezitten het stuk grond waarop nu de dierenopvang gebouwd is. Vanwege de noodkreet van straatdieren die hulp nodig hadden, bouwde Berta onderdak voor de honden. Dit betekende wel dat er gebouwd werd zonder vergunning. “Maar ja, er was al gebouwd”. Daarom werd er drie jaar geleden verder gewerkt aan het ontstaan van de huidige hondenopvang. Naast de opvang richt Berta zich ook op het laten castreren/steriliseren van katten en honden binnen de gemeente.

 

Wetten met elkaar in conflict

 

Dick vroeg alsnog een licentie aan in 2016 en schreef hiervoor de burgemeester aan. Tot op heden hebben zij nog geen licentie gekregen. Het betreft namelijk een beschermd natuurgebied. Hierdoor werd er gedreigd de opvang te slopen. Wat Dick verbaast, is dat fabrieken zich wel in dit natuurgebied hebben mogen vestigen. Dit, terwijl het opvangen van de honden het publiekelijke belang dient én de dieren. Overigens is dit niet de enige opvang zonder vergunning en is er zelfs sprake van een nauw aan de gemeente verbonden asiel waar het aan een vergunning ontbreekt.  “De ene wet zegt dat je de gemeenschap moet helpen. De andere wet is verplicht om dieren te beschermen, waar tegelijk aan een shelter (wat schuilplaats betekent) dezelfde hoge eisen gesteld worden als aan een asiel (een verblijfplaats met stromend water en elektriciteit). Dan is er nog de wet die zegt dat je niet mag bouwen. Zo zie je dat wetten met elkaar in conflict kunnen raken”, concludeert Dick.

De asiels in de regio Santa Maria da Feira, waaronder een asiel van de gelijknamige gemeente, zitten bomvol. Hierdoor kloppen veel mensen aan bij Dicks opvang aan met het verzoek om dieren op te vangen. “Ook de politie en de organisatie die toezicht houdt op de snelwegen, weten ons te vinden”.

Inmiddels heeft Dick al meerdere keren gesproken met de wethouder, maar tot op heden is nog niet de gewenste samenwerking van de grond gekomen. Iets wat een gemiste kans lijkt voor alle partijen, daar ze elkaar hard nodig hebben.

Canedo

 

Veranderingen dankzij donaties

 

De locatie in de bergen is niet ideaal. Zo is er geen waterleiding of elektriciteit. Voorheen sjouwde Dick zich nog een ongeluk aan de liters water die hij te voet omhoog bracht. Het water haalde hij uit de openbare waterkranen. Dankzij een Nederlandse sponsor, is er pas een watertank geplaatst, die 5.000 liter regenwater kan opvangen. Een geluk bij een ongeluk dat het de afgelopen periode met bakken uit de hemel viel, dus dat scheelt. Voor de zomer is er nu een waterpomp om het water omhoog te brengen naar de opvang. Afgelopen zomer hebben ze – mede door donaties – gelukkig een weg kunnen aanleggen naar de opvang, die de auto tot aan de ingang brengt. Dit scheelt veel gesjouw.

Dick wil donatiegeld ook gebruiken voor zonne-energie. Hier heeft hij een offerte voor aangevraagd. Wat nu de hoogste prioriteit heeft, is een goed tweedehands busje ter grootte van een dierenambulance. “Onze twee auto’ s zijn kapot en de reparatiekosten zijn te hoog”. Met een dergelijke auto kunnen ze dieren vervoeren voor onder andere sterilisatie, castratie en adoptie, maar ook om materiaal en voer naar de opvang te brengen. “Een auto is onmisbaar voor ons werk”, aldus Dick.

Canedo

 

Van de ketting af

 

Er is nog meer te verbeteren. Zo leeft er een aantal honden aan de ketting en daar wil Dick een einde aan maken. Waarom er honden aan de ketting zitten? Een aantal honden kan niet samen met andere honden en een vechtpartij is niet gewenst. Ook zitten er honden bij die anders op pad gaan buiten de opvang en overlast veroorzaken bij de bewoners in de buurt. Door gebrek aan kennels om deze honden individueel te herbergen, zitten zij nu aan de ketting. Daarnaast is er geen omheining die de honden op het terrein houdt.

Momenteel is men bezig met de bouw van extra verplaatsbare kennels. Dick is blij met een recente donatie uit Nederland, waardoor straks de honden van de ketting af kunnen. Met dit geld kunnen er op een goed schoon te maken, stevige ondergrond individuele leefruimtes gemaakt worden.

Ook vertelt Dick dat er plannen zijn voor het plaatsen van een omheining langs het hele terrein. Als er hekken staan en er een toegangshek geplaatst is, kunnen de honden in ieder geval ook binnen dit terrein vrij bewegen zonder aan de ketting te hoeven zitten. De honden die echt niet met andere honden samen kunnen, hebben dan hun eigen verblijfplek.

 

Vrijwilligers nodig

 

Ik vraag me af of de honden die nog aan de ketting zitten ook wel eens uitgelaten worden. Eerlijk is eerlijk: het is zielig en je wilt dit eigenlijk niet zien, al begrijp ik de noodzaak. Inmiddels is het aantal honden aan de ketting met ruim de helft verminderd en daar blijft het niet bij vanwege de door te voeren plannen.

“Wij hadden eerst de wekelijkse zaterdagmiddag wandeling. Met 10 tot 15 mensen liepen we dan met de honden”. Helaas bleven op een gegeven moment deze mensen weg. Vrijwilligers zijn juist hard nodig, om het verblijf van deze honden aangenamer te maken. Dick was dan ook enorm blij met de komst van Nederlandse vrijwilligers afgelopen zomer en de verbeteringen die ze hebben kunnen bewerkstelligen. De behoefte aan vrijwilligers is altijd aanwezig en ieder persoon die met de honden een ommetje wil maken, is welkom.

Canedo

 

Verbetering dankzij hulp

 

Zonder samenwerking met organisaties, donateurs en vrijwilligers is een stichting nergens. De benodigde middelen en voorzieningen kosten nou eenmaal geld en mankracht en dat geldt ook voor deze hondenopvang. Er zijn gelukkig prettige samenwerkingen te melden. Zo zijn Dick en Berta enorm blij met de hulp van Animallife. Dankzij hen konden zij alle honden vaccineren tegen hondsdolheid en zijn ze allemaal gechipt. De lokale dierenarts helpt ook veel en ze werken op een prettige manier samen met andere dierenartsen en andere stichtingen/associaties die zwerfdieren opvangen. Dan is er nog Dierenhulp Zonder Grenzen,  die hen ondersteunt en zijn er voedselinzamelingsacties die door Animallife georganiseerd worden bij supermarktketen Continente. De vrijwilligers die afgelopen zomer meehielpen, hebben in Nederland de opvang onder de aandacht gebracht. Hier kwamen een aantal donaties uit voort. Binnen afzienbare tijd is een website gereed, die door een vrijwilligster is ontwikkeld. Hier zullen de honden ter adoptie onder de aandacht komen, om ze zo sneller een warme mand te kunnen bezorgen. Al deze samenwerkingen en hulp zorgen voor betere leefomstandigheden en een betere toekomst voor de honden.

 

Pensioen zonder luxe in de bergen

 

Inmiddels is het pikkedonker en koud. Tijd om naar huis te gaan met de gedachte dat ik al deze lieve honden hier meer warmte wens en hoop dat Dick de middelen krijgt om het werk makkelijker en met meer handen te klaren. Hij doet het toch maar met een leeftijd, terwijl  menig Nederlander in Portugal een warm huis in de Algarve verkiest om van zijn pensioen te genieten. Met dank aan de Aldi, die mij kilo´s aan rijst en andere dierbenodigdheden meegaf, dragen wij dit over en rijden we heel voorzichtig weg. De honden staan namelijk tot het einde kwispelend om ons heen.

Canedo

 

Help de honden van de ketting af

 

Hulp kan Dick altijd gebruiken om de honden een warm hart toe te dragen. Voor het busje heeft Dick een actie opgezet. Het streefbedrag is € 3.000,-. Alles daarboven zal ook nuttig worden besteed. Denk bijvoorbeeld aan het te plaatsen hekwerk en alle andere verbeterplannen. Die actie wordt binnenkort op Facebook gedeeld. Hulp in de vorm van vrijwilligerswerk of het adopteren van een hond, draagt eraan bij om de honden van de ketting af te krijgen. Denk aan een vakantie in combinatie met vrijwilligerswerk in de bergen van Noord-Portugal, of het opsturen of afgeven van medicijnen, eten of stro. Wijs je werkgever of school die aan een goed doel wil geven, op het bestaan van dit doel. Heb je iemand in je vriendenkring die een hond wil adopteren? Laat weten dat er heel veel honden in deze opvang op een liefdevol nieuw thuis wachten.

 

Volg dierenopvang DZG Canedo op Facebook:

Er is de Portugese Facebook pagina en de Nederlandse Facebook pagina die een boost zal krijgen. Zodra de website online is, zal dat hier worden vermeld. Je helpt enorm mee door oproepjes te delen van honden die ter adoptie worden aangeboden. Crowdfundingsacties steunen of deze delen binnen jouw netwerk is ook enorm welkom.

 

Wil je DZG Canedo financieel steunen?

Donaties kun je ook overmaken via de SNS Bank, IBAN: NL12SNSB 0928 27 18 03, BIC SNSBNL2A.

T.n.v. de stichting Dierenhulp zonder Grenzen met vermelding: bestemd voor DzG Canedo.

 

Door Mirjam Collens

Ook interessant voor jou:
Corona en de handel in wilde dieren
Oefentips voor de lopslopende hond

Altijd op de hoogte blijven van het laatste dierennieuws? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief van Hart voor Dieren