Een dier koop je niet zomaar. Toch zoeken steeds minder mensen hun huisdier in het asiel. Online advertenties en bekenden spelen een steeds grotere rol bij de zoektocht naar een nieuwe huisgenoot.
Steeds meer Nederlanders delen hun leven met een huisdier. Volgens het jaarlijkse huisdierenonderzoek van Dibevo en de Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren (NVG), uitgevoerd door Ipsos I&O, heeft 44 procent van de huishoudens een dier in huis. Maar waar komen die dieren vandaan? Het antwoord is verrassend veelzijdig – en hangt sterk af van het soort dier.
Hond uit het asiel? Steeds minder gebruikelijk
Wie denkt dat honden vooral uit het asiel komen, komt bedrogen uit. Slechts zes procent van de hondeneigenaren haalde hun maatje hier vandaan. Veel vaker wordt gekozen voor een pup van een Nederlandse fokker (42%) of een hond die via Facebook of Marktplaats wordt gevonden (19%). Opvallend is ook dat steeds meer honden ‘via via’ hun nieuwe thuis vinden: het aantal honden dat bij familie of vrienden vandaan komt, steeg naar 14 procent.
Katten: asiel en vrienden blijven favoriet
Bij katten ligt het anders. Zij worden het vaakst in huis gehaald via bekenden (32%) of uit het asiel (24%). Dat beeld is de afgelopen jaren redelijk stabiel gebleven. Zo’n 20 procent van de katten wordt via online advertenties aangeschaft. Toch blijft het belangrijk dat mensen goed opletten bij de aanschaf: niet alle online advertenties zijn even betrouwbaar.
Konijn van Marktplaats
Niet alleen honden en katten verhuizen van hand tot hand – ook konijnen, knaagdieren en zelfs vissen worden steeds vaker via informele kanalen aangeschaft. Zo komt 27 procent van de konijnen uit een online advertentie. Slechts een derde wordt nog in een dierenwinkel of tuincentrum gekocht. Datzelfde geldt voor knaagdieren en zangvogels: de dierenspeciaalzaak blijft belangrijk, maar online netwerken winnen terrein.
De liefde blijft – waar het dier ook vandaan komt
Waar een dier ook vandaan komt, de band met de baas blijkt ijzersterk. Huisdiereigenaren blijven trouw aan hun maatje, ook als het financieel wat minder makkelijk is. Gemiddeld geven mensen €53 per maand uit aan voer en hondeneigenaren zelfs €76. Slechts 2 procent heeft ooit overwogen om afstand te doen van hun huisdier, bijvoorbeeld vanwege stijgende kosten.
De dierenspeciaalzaak leeft
Ondanks alle online mogelijkheden blijft de dierenspeciaalzaak het kloppend hart voor voer, verzorging en advies. Bijna driekwart van de mensen koopt er hun hoofdvoer, vaak vanwege het brede aanbod en het deskundige personeel. Ook speelt het dierenwelzijn mee: voor 18 procent is een keurmerk doorslaggevend en knaagdierbaasjes vinden het belangrijk om te kunnen zien hoe een goed dierenverblijf eruitziet.
Dier op vakantie? Of thuis bij de buren
De vakantieperiode is voor veel baasjes even puzzelen. Gelukkig vangt het sociale netwerk ook hier veel op: familie, vrienden of buren passen vaak op. Honden gaan wat vaker mee of naar een pension, terwijl katten meestal gewoon thuis blijven. Bijna 1 op de 10 baasjes blijft liever thuis, omdat ze hun dier niet willen missen.