Amsterdam, 12 maart 2015 – Praxis Tuincentrum is gisteren gestart met de verkoop van dieren. De Amsterdamse Partij voor de Dieren vindt dit een verwerpelijke ontwikkeling – de winkelketen drijft hiermee het totale aantal verkooppunten van dieren op en dat werkt impulsaankopen in de hand.

In twee van de vijf Praxis Tuincentra (in Amsterdam en Beverwijk) worden naast dieren uit de reguliere fok ook konijnen aangeboden uit de opvang van kinderboerderij De Werf in een proef van drie maanden. Praxis trekt zich daarmee weinig aan van het protest dat losbarstte toen de plannen voor dierenverkoop bekend werden. Johnas van Lammeren, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren Amsterdam: ‘De proef met asielkonijnen is helaas een doekje voor het bloeden. Dieren horen niet thuis in tuincentra en bovendien komen de meeste dieren die Praxis aanbiedt uit de reguliere fok.’

Eerder riep Partij voor de Dieren Amsterdam op om Praxis per e-mail en social media te verzoeken om van de verkoop van dieren af te zien. Veel mensen gaven daar gehoor aan. Vervolgens volgde een gesprek tussen de partij en de winkelketen.

Impulsaankopen

Partij voor de Dieren Amsterdam beschouwt de samenwerking tussen Praxis Tuincentrum en De Werf als een voorzichtige stap in de goede richting. Niettemin blijft een tuincentrum een zeer ongeschikte plek voor het houden van dieren en de overige dieren komen uit reguliere fok. Dieren die onvoorbereid zijn gekocht lijden vaak aan ondermaatse verzorging en worden soms vroegtijdig afgestaan of zelfs gedumpt. Om een dier een goed leven te kunnen geven, moet de eigenaar over voldoende kennis, tijd en financiële middelen beschikken. Niet alleen op het moment van aankoop, maar, als het bijvoorbeeld om een cavia gaat, ook in de 8 jaar daarna. ‘Veel mensen staan daar niet bij stil als ze op een zaterdagmiddag met hun kinderen toevallig een cavia of ander dier tegenkomen in een tuincentrum dat graag geld wil verdienen aan dieren en dierbenodigdheden. De gevolgen voor het dier kunnen heel onaangenaam zijn’, aldus Johnas van Lammeren. ‘Praxis Tuincentrum kan mensen die op zoek zijn naar een huisdier het beste doorverwijzen naar nabijgelegen opvangen en asielen. Hetzelfde geldt voor tuincentrum Osdorp en Ranzijn, die eveneens dieren verkopen en niet samenwerken met opvangen.’

Petitie

Dierenrechtenorganisatie PETA Nederland reageert op de ontwikkeling van dierenverkoop in Praxis Tuincentrum met de lancering van een petitie. Hierin wordt Praxis opgeroepen om te stoppen met de verkoop van dieren. Partij voor de Dieren Amsterdam roept op om deze petitie te ondertekenen.

LEESTIP: Waarom geen verkoop van dieren in de dierenwinkel of tuincentrum?

Foto’s: Muh, A. Ivannov/Shutterstock