Het olifantjesweeshuis Camp Phoenix van het Elephant Orphanage Project (EOP) in het Kafue National Park in Zambia is zwaar getroffen door een overstroming, ontstaan na dagen van hevige regenval. De schade in en om het olifantjesweeshuis is aanzienlijk.

Binnen korte tijd is er in het Kafue National Park (KNP) een recordhoeveelheid regen gevallen. Hierdoor stroomde de nabijgelegen Nkala rivier over. Met een oppervlakte van 22.400 km2 is het KNP, gelegen in het westen van Zambia, een van de grootste wildreservaten ter wereld. Het olifantjesweeshuis ligt in het KNP, ver weg van de bewoonde wereld.

Hevigste regenval in decennia

Het olifantjesweeshuis heeft momenteel te kampen met de hevigste regenval en overstroming in decennia. Heel Camp Phoenix is onder water gelopen. De olifantstallen, accommodatie van medewerkers en verzorgers en andere gebouwen zijn zwaar beschadigd. Alle noodzakelijke faciliteiten zijn vernield. De schade is aanzienlijk. Hulp is dringend nodig om (nood)reparaties uit te kunnen voeren en alles opnieuw op te kunnen bouwen. Het EOP biedt levensreddende zorg aan achtergebleven weesolifantjes die vaak het tragische slachtoffer zijn van stroperij en conflicten met mensen.

Verzorging en begeleiding

Baby-olifantjes die gered zijn worden in het weeshuis opgevangen, verzorgd en begeleid door een team van plaatselijke professionele verzorgers totdat zij groot en zelfstandig genoeg zijn om terug te keren naar de vrije natuur. Wanneer er geen medische verzorging meer nodig is worden zij naar het weeshuis in Kafue National Park overgebracht waar ze dagelijks andere olifanten ontmoeten.

Noodoproep

Vanuit het EOP in Zambia is er een noodoproep gedaan om hen financieel te steunen. Dit voor vervanging en reparatie van de stallen, gebouwen en de benodigde faciliteiten. Iedere vorm van hulp kan goed gebruikt worden. Vrienden van de Olifant (VvdO) zet zich in voor de bescherming van olifanten en geeft steun aan concrete projecten, waaronder het Elephant Orphanage Project in Zambia. Op de website www.olifanten.org wordt regelmatig meer informatie gegeven. Je kunt daar ook een donatie doen.