Myxomatose is een besmettelijk en zeer ernstige konijnenziekte. De symptomen bestaan o.a. uit allerlei zwellingen en infecties. Een behandeling tegen myxomatose is vaak niet mogelijk, de meeste konijnen overlijden aan deze ziekte.

 

Hoe kan mijn konijn Myxomatose krijgen?

Bij konijnen wordt Myxomatose veroorzaakt door een leporipoxvirus, dat verwant is aan het pokkenvirus. Je konijn kan besmet raken door een steek of beet van een insect dat het virus bij zicht draagt, of door contact met een zieke soortgenoot (o.a. via urine, bloed, speeksel). Beruchte dragers (vectoren) van het virus zijn muggen, steekvliegen en vlooien.

 

Symptomen Myxomatose konijn

De mogelijke symptomen waaraan je myxomatose bij een konijn kunt herkennen:

  • Zwellingen ogen, mond, anus, oren
  • Infectie oog en rond de neus met uitvloeiing
  • Bulten bij het bekje en op de rug
  • Benauwdheid
  • Konijn geeft tekenen van pijn
  • Koorts
  • Longontsteking

De gemiddelde incubatietijd bij deze ziekte is 5 dagen. Toch kan het ook voorkomen dat een konijn pas 1,5 tot 2 weken na de besmetting klachten krijgt. Die beginnen vaak mild, waarbij het konijn alleen wat lusteloos oogt. Maar al na enkele dagen zullen ernstigere symptomen volgen, doordat het virus zich snel via de bloedbaan verspreidt.

Door ernstige zwellingen rond de ogen raken sommige konijnen met myxomatose blind. De zwellingen en bulten rond de bek maken het voor het konijn steeds moeilijker om te eten en drinken.

 

Behandeling

Konijnen met myxomatose lijden. Helaas is een behandeling tegen de ziekte in de meeste gevallen niet mogelijk. Soms kan een dierenarts nog iets voor je langoor betekenen in de vorm van pijnstilling en aangepast voer, maar alleen als tijdelijke symptoombestrijding. De meeste van de getroffen dieren laat men dan ook inslapen.

 

myxomatose wilde konijnen besmetting uitbraak

 

Uitbraken

In Nederland en België vinden er regelmatig uitbraken plaats. Deze steken vooral de kop op in de lente, zomer en najaar, omdat muggen, steekvliegen en vlooien dan het actiefst zijn. Toch is een besmetting in de winter niet uitgesloten, want ook dan worden deze insecten gespot, mede door het veranderende klimaat.

 

Vaccinatie tegen myxomatose

Gelukkig kun je je konijn tegen myxomatose laten vaccineren. Tegenwoordig bestaat er een combinatievaccin dat zowel tegen deze ziekte als tegen RHD (zowel RHDV1 als RHDV2) beschermt. RHD staat voor Rabbit Haemorrhagic Disease en is een andere ernstige konijnenziekte. Het 3-in-1-combinatievaccin mag gegeven worden vanaf de 5e levensweek en wordt ieder jaar herhaald.

 

Voorzorgsmaatregelen

Naast de vaccinatie is het belangrijk een aantal voorzorgsmaatregelen te treffen die de kans op besmetting kleiner maken:

  • Behandel je konijnen tegen vlooien, vraag een dierenarts welk middel geschikt is voor deze dieren.
  • Leven je dieren buiten, houd ze dan uit de buurt van wilde konijnen.
  • Plaats horrengaas voor het konijnenhok en – als je konijnen binnenshuis leven – voor jullie ramen.
  • Voor konijnen zijn er speciale, niet chemische (!) druppels en sprays tegen insecten verkrijgbaar.
  • Zorg voor een goede hygiëne in het konijnenhok: laat etensresten niet te lang liggen, houdt de bodembedekking droog en ververs het drinkwater dagelijks, tijdens warmere periodes zelfs iets vaker.
  • Vertoont één van je konijnen symptomen van myxomatose, plaats deze dan zo snel mogelijk in quarantaine om je andere dieren te beschermen. Maar laat ook hen testen op deze ziekte.

 

Besmettelijk voor mensen, honden en katten?

De konijnenziekte myxomatose is niet gevaarlijk voor mensen, honden en katten.

bron: Hart voor Dieren Magazine

 

nieuwsbrief dierentips