Brr! We  beven soms al bij het zien van hoornaars. Deze uit de kluiten gewassen wespen hebben een angstaanjagend effect, maar zijn ze wel zo eng? Tijd om de vooroordelen over dit insect eens onder de loep te nemen. 

Hoornaars: zo eng?!

Heerlijk, een picknick buiten in de zon. Verse broodjes, lekker fruit en andere versnaperingen, maar dan ineens: “wespen!” of zelfs hele grote, “hoornaars!” roepen we dan verschrikt uit. Maar is dit wel terecht? Hoornaars zijn namelijk helemaal niet zo gevaarlijk en sterker nog, hij is zelf in gevaar. De hoornaar (vespa crabro) wordt beschouwd als agressief horrorbeest met gevaarlijke steken. Het is een vooroordeel waar het insect zelf erg onder te leiden heeft. Ze werden namelijk vervolgd als gevaarlijke plagen en wanneer men een hoornaarsnest vond, werd het dan ook vernietigd. Dit heeft ertoe geleid dat in bepaalde gebieden dit dier al een bedreigde soort is.

hoornaar

Rustig en vredig

Wie wel eens in aanraking is gekomen met een hoornaar kan waarschijnlijk bevestigen dat het insect helemaal niet zo agressief is als men zegt. Raak je niet in paniek, dan zal de hoornaar eerder vluchten dan jou aanvallen. In aanvulling op hun vredige gedrag zijn hoornaars ook nog eens heel nuttig. Ze vangen namelijk andere (schadelijke) insecten en voeren die aan hun larven.

Hoe zit het met de steek?

De hoornaar kan steken, maar zal dit niet snel doen. Daarnaast wordt de hoornaarssteek nogal overschat. De is namelijk niet gevaarlijker dan de steek van een gewone wesp. Hij is hooguit ietsje pijnlijker. De steek, is net als bij wespen, alleen gevaarlijk voor wie er allergisch voor is. Er gaat een gezegde rond dat drie hoornaarssteken genoeg zijn om een mens te doden en dat een paard na zeven steken bezwijkt, maar dit is helemaal niet waar. Daarentegen is één beet van een paard genoeg om de hoornaar te doden, dat dan weer wel.