De diensten van de Vlaamse Dierenminister Ben Weyts controleren in de aanloop naar ‘Black Friday’ extra op het verbod op kortingen bij de verkoop van dieren. Dat is in Vlaanderen sinds dit jaar van kracht.

 

Helaas werden ook spectaculaire kortingen op dieren gegeven

 Tot nu was het een jaarlijks terugkerend fenomeen in de aanloop naar een nieuwe koopjesperiode: spectaculaire kortingen op levende dieren. En tot dit jaar was dit in Vlaanderen ook legaal, want de consumentenwet behandelde dieren als levensloze objecten.

“Black Friday is niet langer een zwarte dag voor dieren”, zegt Weyts. “We gaan optreden tegen iedereen die dieren nog behandelt als wegwerpproduct dat je aanprijst met dumpingprijzen”.

 

Hoe wordt extra gecontroleerd?

De diensten van Weyts kijken in de aanloop naar ‘Black Friday’ extra toe op de naleving van het verbod. Op het terrein vinden steekproefcontroles plaats en het internet wordt uitgekamd op zoek naar eventuele promoties van bijvoorbeeld dierenhandelszaken.

“Het is de eerste Black Friday sinds het verbod van kracht is”, zegt Weyts. “We dulden geen overtreders. Dieren zijn geen zakken chips die je zomaar uit de rayon plukt. Dieren die op Black Friday aangeschaft worden tegen een bodemprijs, belanden dikwijls nog vóór Kerst in een asiel – of erger. Daarom zorgen we voor een kordate handhaving”.

 

Hoe zit het met kortingen in Nederland?

In Nederland gelden gelukkig al wel beperkingen zoals het niet mogen verloten van dieren of het etaleren daarvan. Helaas geldt er voor de dierenhandel geen verbod op kortingen, zo bevestigt ook de NVWA (Nederlandse Voedsel – en Warenautoriteiten) tijdens een telefonisch contact. Hopelijk inspireert het Vlaamse initiatief.

 

Blijf op de hoogte van dierennieuws

Verdiep jij je graag in de dierenwereld en wil je op de hoogte blijven van al het dierennieuws? Schrijf je dan nu in voor de gratis nieuwsbrief van Hart voor Dieren Magazine:

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief van Hart voor Dieren

 

 

 

Bron: Vlaamse dierenminister, Ben Weyts en NVWA