Katten vinden het niet fijn om niets te doen, laten we dat fabeltje direct van tafel vegen. Ze hebben veel rust nodig, maar daarnaast leidt inactiviteit tot verveling bij je kat. Hij wordt graag uitgedaagd en aan het werk gezet.

 

Hoe herken je verveling bij katten?

Dat een kat zich verveelt zie je dikwijls terug in zijn gedrag:

  • Sloopgedrag in huis;
  • Meer slapen dan 18 uur per dag;
  • Agressie tegen baas;
  • Overmatig miauwen.

Bij al deze gedragingen wordt dikwijls gezegd dat de kat ‘onwenselijk gedrag’ vertoont en niet opgevoed is. Maar vaak is er dus iets anders aan de hand. Wat het slapen betreft: een volwassen kat heeft gemiddeld 16 tot 18 uur slaap per dag nodig, senioren misschien iets meer. Maar als jouw jonge of medior kat meer dan 18 uur per dag slaapt, kan dat een teken van verveling zijn.

 

Hoe ontstaat verveling bij katten?

Je kat zal zich vervelen wanneer hij binnenshuis zijn energie niet kwijt kan, er niet aan zijn natuurlijke behoeftes wordt voldaan en /of hij mentaal niet uitgedaagd wordt. Bij de natuurlijke behoeftes van huistijgers moet je denken aan bewegen, jagen, vangen, verkennen, sluipen en spelen. Bijvoorbeeld de jaagdrang zal een kat van nature in zich hebben, ook als hij niet hoeft te jagen om aan zijn eten te komen. Maar als hij geen gehoor kan geven aan deze drang zal hij gefrustreerd raken.

 

kat verveelt slopen

 

Komt het vaak voor?

Verveling komt het vaakst voor bij binnenkatten, bij hen moet extra aandacht aan de natuurlijke behoeftes worden gegeven omdat ze niet buiten komen. Het buitenleven moet zoveel mogelijk naar binnen worden gehaald. Toch loert er juist bij buitenkatten een valkuil voor het baasje. Het dier komt immers buiten, dus denken we al snel dat hij binnen alleen een plek nodig heeft om te rusten. Maar ook deze buitenavonturier heeft binnen afleiding en uitdaging nodig, zowel op fysiek als op mentaal vlak.

 

Is het erg dat katten zich vervelen?

Een kat die structureel te weinig geprikkeld wordt, is ongelukkig. Mogelijk begint het met een frustratie, maar uiteindelijk levert het zelfs stress op en heeft zijn gezondheid eronder te lijden. Daarnaast kan fysieke inactiviteit bij katten tot overgewicht leiden.

 

Wat kan ik voor mijn kat doen?

Je kat op een gezonde manier prikkelen en uitdagen, kan verveling tegengaan. Samen spelen is daarbij een belangrijk hulpmiddel, maar er is meer wat je voor je dier kunt doen:

  • Zorg voor een uitgebreide krabpaal en zet deze bij het raam;
  • Geef je kat een drinkfonteintje, bewegend water vinden katten superinteressant;
  • Laat je kat een deel van zijn voer vangen in plaats van het aan te bieden in een voerbak;
  • Geef een deel van zijn brokjes in een voerbal;
  • Train je kat in cat agility;
  • Daag je dier mentaal uit met denkspelletjes;
  • Maak een doolhof voor je kat met allemaal dozen en verstop daar kattensnoepjes in;
  • Trigger je dier om te jagen met een speeltje aan een hengel, aarbij is het wel belangrijk dat hij de ‘prooi’ uiteindelijk vangt, anders raakt hij alsnog gefrustreerd;
  • Creëer extra klimmogelijkheden in huis;
  • Geef je kat dagelijks aandacht.

 

Structurele verbetering in het kattenleven

Natuurlijk wil jij het beste voor je kat, en hopelijk heb je voldoende inspiratie gevonden om zijn leven een stuk interessanter te maken. Maar hoe zorg je ervoor dat je kat zich ook in de toekomst niet meer zal vervelen? Plan vaste speelmomenten in voor iedere dag. Afwisseling is daarbij het toverwoord, want iedere keer hetzelfde doen is ook voor je kat saai. Verander af en toe van kattenspeelgoed, daag hem eens uit met een ander geluid en met een ander spel.

bron: Hart voor Dieren

 

nieuwsbrief dierentips