De zon schijnt! We willen naar buiten en genieten van de zomerse warmte. Natuurlijk kan dat, maar als je een hond hebt moet je rekening houden met de volgende zaken.

 

Niet te veel beweging

 

Laat je hond bij warm weer niet rennen naast de fiets en maak geen lange wandelingen. Uitgebreid uitlaten doe jet het best vroeg in de ochtend en laat in de avond. Ga ook niet te druk spelen, stel sporten uit en zorg dat je hond een koel plekje heeft in de schaduw en een bak met vers water.

hond zomertips

Geen asfalt

 

Asfalt en zand warmen in de volle zon snel op en kunnen gloeiend heet worden. Asfalt warmt in de zon bij een buitentemperatuur van 25 graden op tot ruim 50 graden. Als je met uw hond gaat wandelen, loop dan niet over heet asfalt maar over gras of tegels in de schaduw.

hond zomertips

Schaduw en afkoelen

Laat je viervoeter niet te lang in de zon liggen en zorg zowel binnen als in de tuin voor voldoende schaduwrijke plekken waar de hond terecht kan als hij dat wil. Zorg ook voor voldoende drinkwater op kamertemperatuur (geen ijskoud water). Ook zijn er producten te koop waarmee je je hond extra verkoeling kunt bieden, zoals een speciale koelmat, koelhalsband of koeljas.

 

Zonnebrand en hitte

Een dun behaarde huid – zoals neus, oren, dijen en buik – is gevoelig voor verbranding. Er is speciale zonnebrandcrème voor honden die je kunt gebruiken. Een trimbeurt kan dichtbehaarde honden helpen om wat af te koelen. Scheer je hond niet kaal! Niet alleen verbrandt hij dan in de zon, hij heeft zijn vacht ook nodig om zijn lichaamstemperatuur te reguleren.

 

Oude honden en puppy’s

hond zomertips

Oudere honden, pups, honden die te zwaar zijn en hondenrassen met korte neuzen (o.a. Bulldog, Boxer en Mopshond) lopen een verhoogd risico op oververhitting omdat ze hun warmte niet goed kwijtraken door te hijgen. Ook honden met een donkere of dikke vacht zijn extra gevoelig voor warmte.

 

Laat je hond nooit achter in de auto!

Het gebeurt helaas nog steeds: honden die ternauwernood uit hete auto’s moeten worden bevrijd, of zelfs sterven van de hitte. Onderschat nooit de snelheid waarmee de temperatuur in een auto kan oplopen. Het hoeft buiten niet eens tropisch warm te zijn voordat de temperatuur in de auto oploopt als in een oven. Als het buiten 24 graden is, dan loopt de temperatuur in een auto binnen 10 minuten op tot 34 graden en na een half uur tot 43 graden. Zelfs met een raam open of in de schaduw gebeurt dit! Even ‘snel’ een boodschap doen, kan voor je hond fataal aflopen.

 

 

Zee, sloot en meer

Controleer voordat je naar een recreatieplas of het strand gaat of honden er wel toegestaan zijn. Als je je hond meeneemt, moet je ook zorgen voor schaduw, bijvoorbeeld met een parasol. Laat je hond niet op het hete zand liggen maar leg hem op een handdoek. Zwemmen is natuurlijk heerlijk op een zomerse dag. Let op dat je viervoeter niet te veel water binnenkrijgt, vooral bij zeewater kan dit onder meer maag- en darmklachten veroorzaken. Neem vers drinkwater mee en een drinkbak.

hond zomertips

Gevaarlijk water

In combinatie met een temperatuur tussen de 20 en 30 graden kan er blauwalg ontstaan in stilstaand water. Deze bacterie is giftig voor mens en dier. Als een hond blauwalg opneemt kan hij last krijgen van onder meer maag-darmklachten en huiduitslag.
Bij warm weer is er ook risico op botulisme. Deze bacterie komt van dode vogels of vissen in stilstaand water bij hogere temperaturen en besmet het zwemwater. Botulisme bij honden is een zeer ernstige zaak, en kan naast forse maag-darmklachten, spierzwakte en verlamming zelfs tot de dood leiden.

 

Wat moet je doen als je hond oververhit is?

De hond vertoont een of meer van de volgende symptomen: flink hijgen, sloomheid, warm aanvoelen (temperatuur is boven 39 graden). Soms kunnen honden die oververhit zijn ook gaan braken en kwijlen. Leg je viervoeter zo snel mogelijk in de schaduw en koel de hond af door hem nat te maken en natte handdoeken tegen de buik te leggen. Let op: bedek niet de hele hond met natte handdoeken, de hond kan dan zijn warmte niet meer kwijt!
Als het kan, laat je je hond in het water zwemmen of liggen. Geef hem kleine beetjes lauw water en neem zo snel mogelijk contact op met een dierenarts.

 

Ook interessant voor jou:
Maak een hondvriendelijke tuin
Opvoeden zonder omkopen

 

Nieuwsbrief