De Russische dwerghamster is een knaagdier en van alle dwerghamsters is hij het makkelijkste tam te maken. Ontdek alles over zijn levensverwachting, de juiste kooi, het gedrag en het karakter van de Russische dwerghamster.

 

Russische dwerghamster in het kort

  • Lichaamslengte: 10 -11 centimeter
  • Gewicht: 44-55 gram
  • Hoofd: rond, met grote zwarte ogen
  • Vacht: kort, strak
  • Levensverwachting: 1 – 3 jaar

 

De vacht van de Russische dwerghamster

De vacht van deze hamster is grijsbruin, met een witgekleurde buik. Op de rug loopt een zwarte lijn van het hoofd naar het puntje van de staart. Het contrast wordt versterkt door de zogenaamde drieweglijn. Dit is een zwarte lijn tussen de boven- en onderkant die in drie bogen uitloopt. De vacht is erg zacht en donzig en groeit ook op de pootjes.

Russische dwerghamsters krijgen een wintervacht, deze is vaak sneeuwwit van kleur.

 

Het karakter van dit knaagdier

De Russische dwerghamster is een zeer rustig dier. Van alle soorten dwerghamsters is hij dan ook het makkelijkste handtam te maken. Zelfs bij dieren op oudere leeftijd is dat nog mogelijk. Doorgaans houden deze hamsters er niet van om geaaid te worden.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Russische dwerghamster tam

 

Geen winterslaap, maar torpor

Dit knaagdier houdt geen winterslaap. In plaats daarvan kan deze dwerghamster een toestand bereiken die “torpor” wordt genoemd, Daarbij laten ze hun lichaamstemperatuur zakken, vallen ze af en zijn ze moeilijk wakker te krijgen. Tijdens deze toestand lijkt het alsof ze volledig verlamd zijn.

Torpor wordt niet aangewakkerd door kou, maar met name door het korter worden van de dagen en een eventueel voedseltekort.

 

De kooi en inrichting voor Russische dwerghamster

Zorg dat de kooi al compleet uitgerust is, voordat je de hamster verwelkomt . Om de Russische dwerghamster van voldoende ruimte te voorzien, wordt een kooi met een oppervlakte van minimaal één vierkante meter aangeraden.

Hamsters maken graag een holletje om in te slapen en doen dit ook op verschillende plekken. Zorg daarom voor verschillende ‘huisjes’ waarin je diertje kan slapen. Leuke voorbeelden zijn een uitgeholde kokosnoot of een oud schaaltje. Met speelgoed zorg je voor voldoende afleiding en beweging van je hamster.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

 

Een solitair leven voor deze knager

In principe moeten deze hamsters gescheiden gehouden worden. Wanneer ze seksueel volwassen zijn – na zo’n 40 tot 45 dagen – zullen ze namelijk gaan vechten.

 

De voortplanting

De Russische dwerghamster paart in de periode van mei tot september. Wanneer het mannetje merkt dat een vrouwtje wil paren, raakt hij in een soort extase. Het paren duurt slechts een paar seconden. Het vrouwtje is vervolgens 18 dagen drachtig. Na deze periode werpt zij een nestje van gemiddeld 6 jongen.

Bij goudhamsters voedt het vrouwtje de jongen op en mag het mannetje niet eens in de buurt komen, maar bij de dwerghamster is dit anders. Daar mogen mannetjes zelfs helpen bij het geboorteproces.

 

De Russische dwerghamster, sterk in oriënteren

De Russische dwerghamster kan zich overdag, maar zeker ook ’s nachts zeer goed oriënteren. Hij dankt dit vermogen aan zijn sterke reukzin, gehoor en tast. Hamsters zijn in principe alleen tijdens de schemering en nacht actief, en kunnen amper kleuren onderscheiden. Ook kunnen ze geen diepte zien en hebben ze slechts tot één meter afstand scherp zicht

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

 

Communiceren via geur en geluiden

De reuk is bij de Russische dwerghamster het sterkste zintuig. Geuren zijn dan ook erg belangrijk voor dit dier. Zo scheidt het vrouwtje tijdens het broedseizoen een geur af via de ventrale klier, onder de buik. Die zullen de mannetjes direct herkennen. Ook nemen hamsters feromonen waar. Die kunnen een territorium markeren, maar ook een mannetje seinen dat een vrouwtje klaar is om te paren.

Verder kunnen hamsters ultrasone geluiden horen. Ze maken deze geluiden zelf bij het paren en het verdedigen.

Lees verder over de taal van hamsters

 

Weetjes over de Russische dwerghamster

  • De kleine Russische dwerghamster werd voor het eerst ontdekt in 1770.
  • De behaarde voeten van de Russische dwerghamster zijn niet geschikt om mee te klimmen, maar wel goed beschermd tegen de kou . De dieren overleven daarom goed in besneeuwde gebieden.
  • De Russische dwerghamster staat ook bekend als Dzjoengaarse of Siberische hamster.

 

Wanneer jouw dwerghamster extra verzorging nodig heeft…

Ook onder dwerghamsters komen bepaalde ziektes vaak voor. Deze dieren laten echter niet snel zien dat ze verzwakt zijn. In de natuur zou dat namelijk betekenen dat ze eerder als doelwit worden uitgekozen. Leer de symptomen kennen van de meest voorkomende ziektes onder deze knagers zodat je weet waar je bij je Russische dwerghamster op moet letten.

Ja, ik wil mij verdiepen in ziektes die onder hamsters voorkomen

 

 

 

 

Bron: Hart voor Dieren Magazine