Het is belangrijk om een oorontsteking bij je hond vroegtijdig te herkennen, zodat deze snel behandeld kan worden om erger te voorkomen. Maar wat zijn de symptomen bij honden een ontstoken oor, hoe ontstaat zo’n infectie en hoe kun je voorkomen dat je hond een oorontsteking krijgt?

 

Symptomen oorontsteking bij hond

Een oorontsteking geeft bij honden deze symptomen:

  • Hond schudt veel met zijn kop en krabt veel aan zijn oren
  • Onaangename geur of afscheiding uit oor
  • Roodheid en gezwollen oorschelp en gehoorgang
  • Viervoeter houdt zijn kop regelmatig schuin
  • Hond geeft pijnsignalen als je aan zijn oor zit, zoals piepen en terugtrekken

Leer hondentaal begrijpen 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

oorontsteking hond symptomen

 

Waarom zijn honden zo kwetsbaar voor een oorontsteking?

Een oorontsteking komt bij honden veel voor. Water dringt bij hen al snel het buitenoor binnen, wat ideaal is voor bijvoorbeeld bacteriën en schimmels. Bovendien hebben viervoeters een zeer lang, L-vormige oorkanaal, waardoor oorsmeer diep in de gehoorgang kan afzetten, veel makkelijker dan bij mensen.

Honden met hangende oren zijn gevoeliger voor een oorontsteking dan soortgenootjes met staande oren. Bij hangoren wordt de binnenkant sneller warm en kan het vocht minder goed weg. In de broeierige omgeving die dan ontstaat, voelen bacteriën en schimmels zich prima thuis.

 

Meest voorkomende oorzaken van oorinfecties

Een infectie in het hondenoor kan op verschillende manier getriggerd zijn. De meest voorkomende oorzaken van een oorontsteking bij een hond:

  • grasaren
  • schimmels, bacteriën, parasieten zoals oormijt
  • allergie

 

Wanneer naar de dierenarts?

Zodra je vermoed dat je hond een oorontsteking heeft, maak je een afspraak bij de dierenarts. Ook als hij slechts één of twee symptomen laat zien. Hoe eerder een infectie behandeld kan worden, hoe groter de kans op succes.

Een dierenarts kan de oorzaak van de infectie of irritatie achterhalen en in een vroegtijdig stadium erger voorkomen. Bovendien kan een oorontsteking ook een signaal zijn van een onderliggend gezondheidsprobleem dat verder onderzocht moet worden.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.Oorontsteking bij hond dierenarts

 

 

Behandeling van de oorontsteking

Vaak is een behandeling met jeukstillende en ontstekingsremmende zalf of oordruppels voldoende om een oorontsteking te bestrijden. Maar soms is een behandeling met een antibiotioca- of antischimmelkuur noodzakelijk. Maak zo’n kuur altijd helemaal af om te voorkomen dat de infectie weer terugkomt of chronisch wordt.

 

Wat kun je doen om oorontstekingen te voorkomen?

Een oorontsteking kun je ook bij viervoeters nooit helemaal voorkomen. Toch kun je heel wat dingen doen om de kans op een infectie zo klein mogelijk te houden:

  • Bescherm je hond tegen teken en vlooien
  • Laat je hond niet door velden en weiden lopen waar nog gemaaid moet worden.
  • Maak na het zwemmen of het in de regen wandelen de oorschelpen zorgvuldig droog.
  • Bij viezigheid in het oor maak je de schelp schoon met vochtig keukenpapier en droog je vervolgens goed af. Doe dit wel voorzichtig; door het schuren van een handdoek zou de oorschelp juist geïrriteerd kunnen raken.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

oorontsteking hond afdrogen

 

Maak hondenoren nooit schoon met een wattenstaafje

Gebruik nooit een wattenstaafje om de oren van je hond schoon te maken. Je drukt al snel te diep en je dier kan een onverwachte beweging maken. Het binnenoor kun je hierdoor beschadigen en in de ergste gevallen ontstaat op deze manier zelfs doofheid.

bron: Hart voor Dieren Magazine

 

Ook interessant voor jou: