De Koninklijke hondenbescherming komt met het bericht dat het met veel losloopgebieden in Nederland slecht is gesteld. Dat blijkt uit de honderden inzendingen die de stichting deze zomer ontving na een oproep om foto’s in te sturen.

 

Wat is er aan de hand met losloopgebieden?

Regelmatig ontvangt de Hondenbescherming klachten over onveilige uitlaat- of losloopgebieden voor honden. Zowel van hondenliefhebbers, als van mensen die last hebben van de honden. “We zien dat in de weinige veilige losloopgebieden inmiddels een overbevolking plaatsvindt van mensen die allemaal juist daar hun hond willen uitlaten. Dat leidt tot stress bij honden en baasjes, waardoor ongelukken gebeuren. Ook is er veel ergernis bij mensen zonder honden die daar komen voor de rust of voor recreatie en last hebben van de loslopende honden.”  

 

Levensgevaarlijk

Dat probleem zou een stuk minder zijn als de vele andere toegewezen ‘losloopgebieden”’ veilig zouden zijn. “Gemeentes zijn vaak trots dat zij wel tientallen losloopgebieden hebben, maar in de praktijk loopt daar letterlijk geen hond. Ze plaatsen een bord in een groene border langs een provinciale weg en hebben dan op papier een losloopgebied gecreëerd. Deze gebieden zijn vaak levensgevaarlijk, voor zowel de hond als de andere weggebruikers,” licht directeur Daphne Groenendijk toe.

 

Bizarre situaties

De Hondenbescherming heeft tientallen foto’s ontvangen van bizarre situaties. “Foto’s van niet omheinde losloopgebieden langs een drukke weg, Veel foto’s van slecht onderhouden gebieden met zeer hoge begroeiing met ertussen gevaarlijke grassen en planten voor honden, en gebieden met onduidelijke bebording waardoor hondenbezitters niet weten of en waar honden los mogen lopen”, aldus Groenendijk. Zij roept alle gemeente daarom  op om – met het oog op Wereld Hondendag – extra kritisch te kijken naar hun loosloopgebieden.

bron: Koninklijke Hondenbescherming

 

nieuwsbrief dierentips