Teefjes zijn gemiddeld 3 weken loops en dat twee keer per jaar. Loopsheid merk je doordat je hond zich anders gedraagt, honden anders op haar reageren en door uiterlijk veranderingen, allemaal ingegeven door hormonale processen.

 

Loopsheid bij honden

Bij honden worden de teefjes zo nu en dan loops, zolang ze niet gesteriliseerd zijn. Met de loopsheid wordt de periode bedoeld waarin een hond zich klaarmaakt om gedekt te worden. Tijdens deze periode zou je teefje zwanger kunnen raken.

 

Hoe vaak en hoe lang zijn honden loops?

De meeste teefjes zijn twee keer per jaar loops, maar bij sommige rassen zijn de honden dat slechts één keer per jaar. Zo’n periode van loopsheid duurt gemiddeld 3 weken, waarbinnen een teefje een paar dagen vruchtbaar is.

 

De eerste loopsheid bij start pubertijd

Teefjes worden voor het eerst loops bij aanvang van hun pubertijd. Wanneer honden gaan puberen verschilt per dier, maar bij kleine hondenrassen is dat wanneer ze 6-10 maanden oud zijn. Grote rassen komen later in de pubertijd, gemiddeld wanneer ze 10-16 maanden oud zijn, maar iets later komt ook wel voor.

 

loopsheid hond

 

Zo herken je loopsheid bij je hond

De loopsheid brengt bij je hond allerlei hormonale veranderingen op gang en daar kan je teefje behoorlijk last van hebben, zowel op mentaal als fysiek vlak. Ook zal je merken dat andere honden, zowel reuen als teefjes, anders op haar zullen reageren.

Uiterlijke veranderingen

De voornaamste uiterlijke veranderingen bij een loops teefje zijn een opgezwollen vulva en bloederige uitscheiding. Dat laatste kun je merken doordat ze bijvoorbeeld in haar mand een vlek achterlaat. Alhoewel sommige honden zich intensiever wassen tijdens de loopsheid en het daardoor onopgemerkt blijft.

Gedragsveranderingen binnenshuis

Qua gedrag zijn de meeste teefjes tijdens hun loopsheid wat chagrijnig richting hun baas, de hele dag onrustig en kunnen ze zich moeilijk focussen doordat ze snel zijn afgeleid. Ook zijn er viervoeters die dan juist extreem afhankelijk worden of één van hun speeltjes dwangmatig koesteren of zelfs ‘verzorgen’.

Reacties reuen en andere teefjes

Eenmaal buiten tijdens jullie uitlaatronde, zal je opvallen dat soortgenoten anders op je hond reageren. Reuen hebben opeens opvallend veel interesse in je dame en vinden haar lekker ruiken. De teefjes daarentegen kunnen juist agressief reageren. Dat is door de natuur ingegeven: ze zien jouw dame als concurrentie.

In het begin van haar loopsheid zal je hond de geïnteresseerden reuen wegjagen, maar later in de periode zal ze er juist alles aan willen doen om gedekt te worden. Ze zal dan ook vaker plassen om  een spoor voor de reuen achter te laten.

 

Tips tijdens de loopsheid

Mogelijk wordt je tijdens de loopsheid stapelgek van de onrust van je hond, of kunnen jullie niet meer ‘veilig’ over straat doordat jullie tijdelijk gestalkt worden door reuen. Natuurlijk is dat lastig, maar besef dat de dieren er zelf niets aan kunnen doen. Je teefje heeft het bovendien zelf tijdens deze periode zwaar met alle hormonen die door haar lijf gieren. Zo kun je daar rekening mee houden:

  • Laat nieuwe, intensieve trainingen achterwege, je dame mist daar nu de energie en concentratie voor.
  • Laat je hond niet loslopen, ook niet als ze normaal gesproken goed luistert. Haar hormonen maken je teefje nu rebels. De kans op zoekraken, vechten en ongewenste zwangerschappen is te groot.
  • Vermijd losloopgebieden; loslopende reuen zal je niet weg kunnen houden bij je loopse hond.
  • Waarschuw andere hondeneigenaren al op een afstand, zodat jullie met de dieren in een grote boog om elkaar heen kunnen lopen.
  • Verschoon de kleden in de hondenmand of bench vaker dan normaal.
  • Overweeg een loopsheidsbroekje voor binnenshuis wanneer je hond erg veel last heeft van afscheiding.

 

Als hond weggelopen is of zich losgerukt heeft

Ook met alle voorzorgsmaatregelen die je treft, kan het gebeuren dat je teefje tijdens haar loopsheid weg weet te komen, op zoek naar interessante reuen. Ben je haar daarbij uit het oog verloren en is ze mogelijk gedekt, ga dan langs de dierenarts voor advies.

 

Na de loopsheid

Wanneer je teefje tijdens haar loopsheid niet gedekt is, zal ze zeer waarschijnlijk een schijnzwangerschap doormaken. Dit is een andere fase waarbij een hond denkt dat ze zwanger is en zich ook zo zal gedragen.

Een castratie of sterilisatie is de beste manier om ongewenste zwangerschappen bij honden te voorkomen. Teefjes mogen deze ingreep ondergaan vanaf twee maanden na hun eerste loopsheid.

Bron: Hart voor Dieren Magazine