Verdiep je in de konijnentaal en ontdek dat je konijn een heleboel zegt zonder te praten. En die taal omvat veel meer dan alleen het stampen. De betekenis van verschillende lichaamshoudingen, geuren en het besnuffelen; dit zegt je konijn.

 

Konijnentaal; de stille spreker

Ook al kent de konijnentaal haast geen geluiden, konijnen communiceren continu. De dieren speken via hun lichaamshoudingen, fysieke aanrakingen en geuren.

 

De geuren die wij niet ruiken, zeggen een hoop

Bij de geuren die konijnen inzetten om iets duidelijk te maken, gaat het vaak om sporen die wij als mens niet kunnen oppikken. De dieren hebben een bijzonder goede neus, die elk klein geurspoortje als konijnentaal waarneemt. Konijnen scheiden via verschillende huidklieren geuren af die hun soortgenoten van informatie voorzien.

 

Konijnentaal: dit zegt je konijn

Met zijn lichaamshouding en kleine gebaren geeft je konijn signalen af. Probeer deze goed te ‘lezen’ om te begrijpen hoe je dier zich voelt en waar hij behoefte aan heeft.

Stampen: “Ik voel me gespannen, misschien zelfs bedreigd, of ik ben opgewonden.”

Rennen en springen: “Ik heb energie voor 10 en wil actief spelen.”

Gestrekt rechtop zitten: “Ik ben nieuwsgierig of alert op mogelijk gevaar.”

Om je heen hoppen: “Ik vind jou lief en ik wil graag je aandacht.”

Grommen: “Ik ben boos.”

Achterpoten aangespannen en oren plat: “Ik voel me gespannen of uitgedaagd en maak me klaar voor de aanval.”

Kwispelen: “Ik ben blij en opgewonden.”

Likken hand: “Ik voel me veilig bij jou.”

Languit liggen en pootjes uitstrekken: “Ik ben helemaal ontspannen.”

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

konijnentaal vertaald

 

Als konijnen elkaar besnuffelen…

Als konijnen soortgenoten ontmoeten, raken ze elkaars neus aan. Dit ziet er misschien aandoenlijk uit, maar is een snelle check van de ander. De geur vertelt een konijn namelijk alles over de leeftijd, het geslacht en de plaats in de rangorde van zijn ‘gesprekspartner’.

Mochten de dieren na de eerste begroeting nog steeds interesse in elkaar hebben, dan nemen ze de rest van elkaars lichaam onder de loep. Op deze manier vinden konijnen ook een geschikt mannetje of vrouwtje om mee te paren.

Tip: Voorkom ongewenste nakomelingen door in gemengde groepen mannetjes te laten castreren.

 

Met de kin wrijven

De konijnentaal wordt ook ingezet om ‘eigendommen’ te markeren. Je konijn zal met zijn kin tegen dingen, maar mogelijk ook tegen mensen, aanwrijven die hij als de zijne ziet. Door het wrijven blijft het unieke geurtje van je dier achter dat andere konijnen vertelt: afblijven!

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

konijnentaal: besnuffelen

 

Wat zeggen de keutels?

Om hun territorium te markeren laten konijnen keuteltjes achter, deze zijn bedekt met een speciale geur. Hiermee geven de dieren de grens van hun territorium aan, waar onbekende soortgenoten niet overheen mogen gaan.

Maar wist je dat de ontlasting van je konijn jou ook wat kan vertellen? Een veranderende samenstelling, hoeveelheid of frequentie, kan namelijk een signaal zijn van een gezondheidsprobleem. Bij het vermoeden van een ziekte of aandoening neem je contact op met een dierenarts.

bron: Hart voor Dieren Magazine