Hondsdolheid (rabiës) is een zeer ernstige ziekte, zowel voor honden en mensen als andere zoogdieren. Maar aan welke symptomen herken je de ziekte, wanneer is een vaccinatie nodig en loop je alleen in het buitenland risico op hondsdolheid?

 

Wat is hondsdolheid?

Hondsdolheid, oftewel rabiës, is een herseninfectie veroorzaakt door het Lyssavirus. De ziekte kent bijna altijd een dodelijke afloop en kan honden, mensen en andere zoogdieren treffen.

 

Zo raken honden met het Lyssavirus besmet…

Je hond kan hondsdolheid krijgen wanneer een besmet dier hem krabt of bijt. Het speeksel van het zieke dier zal een hoge concentratie van het Lyssavirus bevatten, dat via bijt – en krabwonden gemakkelijk in het lijf van jouw viervoeter terecht komt.

Eenmaal in een lichaam zal deze ziekteverwekker zich in rap tempo vermenigvuldigen en via het zenuwstelsel uiteindelijk de hersenen kunnen bereiken.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

hondsdolheid krabwonden

 

Het risico in Nederland en België

Nederland en België zijn officieel ‘rabiësvrij’ verklaard. Alleen enkele vleermuissoorten zijn nog drager van de ziekte. Toch brengt de illegale, buitenlandse dierenhandel ook hier een nieuw risico op de ziekte met zich mee…

Malafide handelaren importeren namelijk viervoeters uit landen waar hondsdolheid wel voorkomt, en de vaccinaties van deze dieren zijn vaak niet op orde. Zo is de ziekte afgelopen jaren al een paar keer bij pups uit onder meer Oost-Europa vastgesteld.

 

Vaccinatie tegen rabiës

In Nederland en België worden viervoeters doorgaans niet tegen rabiës gevaccineerd. De enting is echter wel verplicht voor honden en katten die uit het buitenland hier naartoe komen of naar het buitenland gaan. Ook als dit voor een korte tijd, bijvoorbeeld tijdens de vakantie is. De enting kan vanaf een leeftijd van 3 maanden oud gegeven worden, en moet minimaal 21 dagen voor vertrek toegediend zijn.

Ga naar het vaccinatieschema voor honden

 

Rabiës van dier op mens

Ook mensen kunnen hondsdolheid krijgen via een lik, beet of een haal van de nagels van een besmet dier. Met name honden, katten, vleermuizen en apen staan bekend als dragers die het virus aan mensen doorgeven.

Als je gebeten bent door een dier dat de ziekte mogelijk heeft, neem je direct contact op met een arts. En besef dat dieren die drager van het virus zijn dit ook al door kunnen geven voordat ze zelf symptomen laten zien.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

hondsdolheid mensen apen

 

Symptomen van hondsdolheid

  • Afwijkend gedrag: verward, agressie, heel angstig of juist extreem tam
  • Algehele malaise
  • Slik – en ademhalingsproblemen
  • Verlammingsverschijnselen (later stadium)

De slikproblemen maakt het voor een hond met hondsdolheid pijnlijk om water te drinken. Daardoor zal hij ondanks zijn dorst het drinkwater waarschijnlijk gaan vermijden.

 

Behandeling van het Lyssavirus

Wanneer een hond of mens eenmaal rabiës heeft, is dat helaas niet meer te behandelen en zal de ziekte een dodelijke afloop kennen. Alleen wanneer direct na een besmetting ingegrepen wordt, kan een preventieve behandeling het Lyssavirus tegenhouden en is er kans op overleving.

 

Andere interessante hondenartikelen voor jou geselecteerd:

 

 

 

 

Bron: Hart voor Dieren Magazine