In de winter kan je hond wel wat extra hulp van zijn baasje gebruiken, want dit koude seizoen brengt regelmatig sneeuw, vorst, hagel en ijsklonten met zich mee. Hoe zit het dan met het hondenvoer en hoe bescherm je de hondenpootjes? En heeft een hond een winterjas nodig? 12 tips om samen van het winterse weer te genieten.

 

Tip 1: Voorkom winterse scheurtjes in de hondenpootjes

In de strenge winterkou kan je hond zijn pootjes buiten bezeren door split, zout en scherpe ijssplinters. Daardoor kunnen in de voetzooltjes namelijk pijnlijke scheurtjes ontstaan. Voorkom dit door zijn pootjes in te smeren voordat jullie naar buiten gaan. Dit kan met vaseline of melkvet. Eenmaal weer thuis was je direct de pootjes met lauw water om de vette laag te verwijderen.

 

Tip 2: Bescherm tegen plakkende sneeuw

Voor langharige honden en viervoeters met een zachte vacht heeft sneeuw een vervelende eigenschap; het blijft gemakkelijk in en aan hun vacht plakken. Zo ontstaan er pijnlijke en koude ijsballen waar je huisdier veel last van heeft. Gelukkig kun je hem tegen de plakkende sneeuwkristallen beschermen door kwetsbare plekken als oren, borst en buik royaal te oliën. Daarnaast kun je haren tussen de tenen wegknippen als je hond daar erg behaard is.

Tekst gaat onder afbeelding verder.

 hond in de sneeuw:ballen

 

Tip 3: Winterjas voor mijn hond of niet?

Niet iedere hond heeft een winterjas nodig, maar voor sommige viervoeters is het een welkome hulp waarmee zichzelf warm kunnen houden. Outdoorbescherming is geschikt voor pups en honden die weinig of geen ondervacht hebben, viervoeters die ouder zijn dan acht jaar of die gewrichtsproblemen hebben. Een jasje voorkomt dat de kou vat op hen krijgt.

 

Populaire winterjassen

 

Tip 4: Zorg dat jullie zichtbaar zijn

Licht is belangrijk tijdens de donkere dagen van de winter. Zorg buiten voor extra zichtbaarheid van zowel jou als je hond. Kies zelf minimaal voor reflectoren aan je jas of een reflecterend hesje. Voor honden zijn er verschillende attributen verkrijgbaar die het wandelen in het donker veiliger maken.

 

Tip 5: Laat je hond geen sneeuw eten

Eenmaal buiten wordt je hond misschien erg enthousiast van de sneeuw. Lekker ravotten kan dan geen kwaad, maar laat hem geen sneeuw eten. Dat kan namelijk maagproblemen en diarree veroorzaken. Alhoewel pas gevallen sneeuw meestal nog schoon is, zorgt de kou toch voor problemen in het hondenlijf. Ligt de sneeuw al wat langer op de grond, dan bevat het mogelijk strooizout of andere schadelijke stoffen.

 

Tip 6: Ga bevroren water niet op

Wandel niet met je hond op bevroren meertjes en vijvers. Vaak is niet goed in te schatten of het ijs sterk genoeg is en bovendien kan je hond op een ijsvlakte uitglijden. Niet zelden ontstaan hierdoor gebroken hondenpootjes.

 

Tip 7: Vermijd laag hangende autogassen

Besef dat bij winters weer auto-uitlaatgassen vaak dichter bij de grond hangen. Vooral kleine en middelgrote honden kunnen daar last van hebben. Zoek daarom in het koude seizoen extra vaak de rust en schone lucht van een natuurgebied op.

 

Tip 8: Je hond goed afdrogen tijdens de winter

Het goed afdrogen van je hond is altijd belangrijk, nattigheid is immers slecht voor zijn gezondheid. Maar vergeet dit ook niet te doen als je hond in de winter door sneeuw heeft liggen rollen. En ook als een kleine of middelgrote hond dit niet heeft gedaan, kan zijn buikje nog steeds nat zijn van de sneeuw die aan de grassprieten hing.

Met deze afdroogtips voor honden heb je het klusje zo geklaard.

 

hond in de sneeuw

 

Tip 9: Kom in actie als je hond rilt van de kou

Is je hond na de wandeling erg rillerig of wordt hij opeens suf? Rol hem dan in een warme deken en neem direct contact op met je dierenarts. Mogelijk is je viervoeter onderkoeld. Normaal gesproken ligt de lichaamstemperatuur van een hond tussen de 38 en 39 graden. Zodra zijn temperatuur zakt naar 37 graden of lager, spreken we van onderkoeling.

 

Tip 10: Blijf in beweging

Beweging heeft iedere hond nodig om fit en gezond te kunnen blijven. Zodra de temperaturen dalen en het weer slechter wordt, hebben veel baasjes de neiging om de uitlaatrondes in te korten. Waak hiervoor, want ook in de winter heeft je hond voldoende activiteiten nodig. Bij zeer slecht weer kies je ervoor om samen kleinere rondes te maken, maar wel vaker op een dag te lopen. Daarnaast kun je met deze binnenspeeltips je hond extra afleiding bieden.

 

Tip 11: Hondenvoer in de winter

Hebben we te maken met streng winters weer, en krijgt je hond er geen genoeg van om door de sneeuw te rennen en te rollen? In dat geval verbruikt hij extra veel energie, zijn voeding mag dan iets voedzamer zijn. Heeft jouw hond juist een hekel aan de kou en is hij daardoor minder actief? Overleg dan met de dierenarts of zijn porties tijdelijk verminderd moeten worden en pas extra op met de hoeveelheid snacks die je geeft.

 

Tip 12: Denk ook in de winter aan parasietenbestrijding

Parasieten vormen in de winter nog steeds een risico, sommige zelfs bij zeer strenge vorst. Binnen bij de verwarming vermenigvuldigen ze zich gewoon voort en onder andere de eitjes van de vossenlintworm zijn resistent tegen zeer koude temperaturen. Daarom is het raadzaam om ook je hond in de winter te ontwormen en te beschermen tegen andere parasieten zoals vlooien.

Bron: Hart voor dieren

 

nieuwsbrief dierentips