Stress mag bij hamsters niet onderschat worden. Ook deze kleine knagers kunnen behoorlijk last hebben van spanningen en zijn gevoelig voor allerlei prikkels. Houd hier rekening mee om je hamster een gelukkig leven te kunnen bieden.

 

Hamsters zijn gevoelig voor stress

Hamster kunnen snel last krijgen van stress. Alhoewel ze van nature bijzonder nieuwsgierig kunnen zijn, zijn het ook zeer alerte dieren. Dat heeft alles te maken met hun positie als prooidier in de natuur. In het wild kunnen deze knagers overal waar ze lopen, gegrepen worden door een natuurlijke vijand. Geen wonder dat ze zich snel bedreigd voelen, en iedere beweging en ieder geluid in hun omgeving registreren.

 

Wat doet chronische gespannenheid met een hamster?

Wanneer je hamster voor een langere tijd continu spanningen in zijn lijfje heeft, is hij niet gelukkig en zal zijn weerstand verlagen. Dit maakt hem vatbaarder voor onder meer allerlei infecties.

 

Hoe herken je stress bij hamsters?

Stress uit zich bij een hamster zowel in fysieke verschijnselen als in gedrag:

  • Zich ook bij nacht steeds minder laten zien, continu terugtrekken;
  • Agressiviteit richting verzorger;
  • Verminderde eetlust;
  • Doffe, slecht uitziende vacht;

Niet alle hamsters laten dezelfde symptomen van stress zien. Mogelijk laat jouw dier maar een aantal van deze punten zien. Overigens kunnen deze signalen ook wijzen op andere gezondheidsproblemen. Bij twijfel, bel je de dierenarts.

 

Anti-stress hamsterverblijf

Een fijn hamsterverblijf kan al een goede basis zijn om je hamster zich veilig te laten voelen. Zorg dat je dier daar allerlei rust- en verstopplekjes heeft waar hij zich volledig kan ontspannen. Daarnaast is de plaats waar de hamsterkooi in huis staat, van groot belang om stress bij je dier te voorkomen. Dit moet een rustige plek zijn, met zo weinig mogelijk prikkels en onrust in de directe omgeving. Naast de televisie of op een plek waar continu mensen voorbij lopen, is dus geen goede plaats voor je hamster.

Het best staat het verblijf op een verhoging, dus van de grond, tegen een muur die als ‘rugdekking’ dient. Hierdoor heeft je hamster bij zijn kooi één kant die hij niet in de gaten hoeft te houden. Zorg dat de omgevingstemperatuur voor je hamster zo gelijk mogelijk blijft en voorkom tocht.

 

hamster knagen tegen stress

 

Te weinig te doen

Het is absoluut niet zo dat hamsters alleen stil in een hoekje willen zitten. Ze hebben behoefte aan spelen, bewegen en ontdekken, maar wel in een omgeving die veilig voelt. Hamsters die hun energie niet kwijt kunnen en van wie het brein niet geprikkeld wordt, gaan zich zelfs vervelen. En die inactiviteit kan ook stress opleveren.

Geef je knagertje daarom voldoende te doen in zijn verblijf. Zorg dat hij kan graven, ontdekken en bewegen. Hiervoor zijn allerlei hamsterspeeltjes te koop. Met een ren aan zijn verblijf geef je je hamster extra bewegingsruimte, niet te verwarren met een loopwiel dat voor eentonigheid zorgt.

 

Knagen, knagen en nog eens knagen!

Niet voor niets is hij een knaagdier. Het knagen is voor een hamster dan ook een natuurlijke behoefte en bovendien werkt het knabbelen ontspannend. Geef je knager regelmatig gezonde snacks en speciaal knaagspeelgoed waarin hij veilig zijn tanden kan zetten.

 

Laat mij slapen

Maak een hamster nooit wakker als hij slaapt. Rust is een belangrijk wapen tegen spanningen en onrust in het hamsterlijfje. Besef dat je knagertje een nachtdier is dat pas ’s avonds en ’s nachts actief wordt, hem wakker maken zou zijn bioritme versturen. Vind je het niet leuk dat je een hamster overdag niet ziet? Kies dan voor een ander huisdier, want hamsters hebben hun slaap hard nodig.

 

hamster stress slaap biotritme

 

Zo weinig mogelijk oppakken

In tegenstelling tot sommige konijnen en cavia’s, zijn hamsters minder op hun mens en fysiek contact gericht. Het zijn duidelijk geen ‘knuffeldieren’ en aanrakingen bezorgen deze dieren stress. En dat geldt al helemaal voor het oppakken. Voorkom dit zoveel mogelijk en doe dit alleen als het noodzakelijk is, bijvoorbeeld als jullie naar de dierenarts gaan. In zo’n geval is het belangrijk dat je je knager nooit van bovenaf optilt, dat zou hem doen denken aan een roofvogel die hem grijpt, maar eerst duidelijk je handen laat zien, om hem vervolgens van opzij te liften.

Laat een hamster bovendien stapsgewijs wennen aan jouw aanwezigheid in zijn kooi, door dit op te bouwen en je handen daarbij rustig te bewegen. Maak nooit een abrupte bewegingen in zijn verblijf en kondig je komst aan door alvast tegen je dier te praten.

 

Voorkom harde geluiden

Hamsters hebben gevoelige oortjes die hen helpen de omgeving ‘af te luisteren’. Een onbekend, hard geluid betekent voor je dier maar één ding: gevaar! Enthousiaste kinderen, harde muziek, samen luid zingen… Het is allemaal reuzegezellig, maar doet dat dus niet bij de hamsterkooi. Houd met deze gevoeligheid ook rekening mee wanneer je zelf contact zoekt met je hamster. Blijf rustig tegen je dier praten, zonder stemverheffingen.

 

Soortgenoten en andere dieren

Hamsters leven solitair en hebben geen behoefte aan een soortgenootje in hun verblijf. Er zijn ongetwijfeld uitzonderingen bij wie het houden van 2 hamsters wel goed gaat, maar meestal krijgt dit knagertje juist stress van een ander dier in zijn territorium. Zorg er daarom ook voor dat andere huisdieren – zoals hond, kat, konijn – niet in de buurt van het hamsterverblijf kunnen komen.

 

Zorg voor een goede hygiëne

Een schoon hamsterverblijf kan stress voorkomen en geeft ziekteverwekkers geen kans. Hiervoor ververs je het drinkwater en voer minimaal één keer per dag, en haal je dagelijks vuile bodembedekking weg. Maak het verblijf daarnaast regelmatig schoon met een speciaal schoonmaakmiddel dat voor hamster is ontwikkeld. Deze knaagdieren hebben namelijk ook een scherp reukvermogen dat vreemde luchtjes slecht verdraagt.

Bron: Hart voor Dieren Magazine

 

nieuwsbrief dierentips