Wanneer de eerste lentekriebels zich aandienen starten veel mensen met het reinigen van hun terras. Maar let op! Groene aanslag-reiniger is levensgevaarlijk voor katten en andere dieren.

 

De boosdoener in groene aanslagreiniger

Het lijkt zo simpel; de groene aanslag van je terras weghalen met een vloeibaar goedje, in plaats van intensief te schrobben. Maar de groene aanslagreinigers die in de handel zijn, bevatten veelal Didecyldimethylammoniumchloride (DDAC), een wateroplosbare stof die zeer gevaarlijk is voor katten en andere huisdieren. Deze stof beschadigt namelijk levende cellen door verbranding, iets wat goed werkt tegen algen, maar helaas dezelfde werking heeft op jouw viervoeter.

 

Hoe kunnen katten de terrasreiniger binnenkrijgen?

Misschien lijkt het je onwaarschijnlijk dat katten deze stof oplikken nadat het terras is schoongemaakt. Want deze dieren staan er toch om bekend dat ze zeer kieskeurig zijn in wat ze naar binnen werken? Dat klopt, maar helaas blijkt de geur en smaak van de reinigers katten juist aan te trekken. Daarnaast kunnen de dieren hun pootjes wassen vlak nadat ze over het behandelde terras zijn gelopen, en ook op die manier de chemische reiniger binnenkrijgen.

 

Dit kan groene aanslagreiniger met je kat doen

Als je kat eenmaal Didecyldimethylammoniumchloride (DDAC) heeft binnengekregen, zijn de gevolgen niet mis. Het levert brandplekken op in zijn bek , op zijn tong, en in de slokdarm. In sommige gevallen schroeit (een deel van) de tong zelfs weg. Een kat kan veelal niet meer eten en drinken omdat het slikken simpelweg niet meer gaat of te pijnlijk is. Een ander mogelijk symptoom is dat je kat opeens veelvuldig kwijlt.

Neem direct contact op met de dierenarts als je vermoedt dat je kat groene aanslagreiniger of een andere chemische substantie heeft binnengekregen.

 

Behandeling

Tegen de stof Didecyldimethylammoniumchloride (DDAC) kan de dierenarts niets doen. De vergiftigde kat laten braken, is in dit geval geen optie. Daardoor zou de terrasreiniger namelijk nogmaals de slokdarm en kattenbek passeren, wat alleen maar meer wonden zou veroorzaken.

Of een kat nog geholpen kan worden, verschilt per geval. Je dier zal in ieder geval pijnstillers krijgen en soms is een zondevoeding noodzakelijk omdat het dier niet meer zelfstandig kan eten. Mogelijk is de schade aan de tong en slokdarm onherstelbaar, en is euthanasie de enige oplossing om het dier uit zijn lijden te verlossen.

Bron: Hart voor Dieren Magazine

 

nieuwsbrief dierentips