Hamsteren is natuurlijk gedrag van je knagertje waarmee hij voedsel opslaat als voorraad. Met onze tips geef je jouw hamster gezonde, verse en uitgebalanceerde voeding zodat het hamsteren op de juiste manier gebeurt.

 

Hamsteren als begrip

Het woord ‘hamsteren’ passeerde in het voorjaar vaak de revue. Daarbij ging het natuurlijk niet om de geliefde knagertjes zelf, maar om het gedrag dat mensen van hen overnamen aan het begin van de coronacrisis. Het begrip draait om de neiging van de slimme knagers een voorraad voedsel aan te leggen voor slechte tijden. In het natuurlijke leefgebied van de hamsters is voedsel nogal karig en de weinige planten die er zijn verdrogen snel. Daarom leggen ze voorraden aan in hun holen, zodat ze altijd wat te eten hebben. Ook als huisdieren verzamelen de knagers nog altijd voedsel in hun wangzakken om dit elders op te slaan. Een hamster kan tot wel 20 gram voedsel per keer vervoeren naar zijn nest.

hamsteren voeding

Ook bij hamsteren regelmatig voeren

Dus zelfs als de voerbak leeg is, zal de kleine knager door het hamsteren waarschijnlijk nog steeds genoeg voedsel hebben. Desalniettemin is het belangrijk je hamster regelmatig van verse voedingsstoffen te voorzien. Hamsters zijn alleseters, wat betekent dat ze zich voeden met zowel plantaardige als dierlijke componenten. Hun menu kan worden onderverdeeld in vier onderdelen: granen, groenten, hooi en dierlijke eiwitten.

Als basis heeft een hamster naast vers drinkwater één tot twee theelepels gemengd graanvoer per dag nodig. Zorg ervoor dat het vetgehalte niet meer dan vijf procent bedraagt ​​en dat het geen suiker bevat. Het moet bestaan ​​uit verschillende soorten graan, zaden, gedroogde groenten en havermout en een eiwitgehalte hebben van 15 tot 20 procent. Gierst is overigens ook populair bij deze knaagdieren. Grassen en hooi dienen als leveranciers van vezels, mineralen en vitamines. 

Hamsters hebben ook elke dag wat vers voedsel nodig. Dit kunnen wilde- en tuinkruiden zijn, zoals klaver en paardenbloemen of groenten. Ze houden ook van onbespoten en gewassen fruit en noten. De laatstgenoemde moet je vanwege hun hoge energiegehalte alleen als zeldzame traktatie geven. Af en toe een zoete aardbei als extraatje mag ook.

hamsteren drinken

Dierlijke eiwitten

Voor een gezonde stofwisseling hebben goudhamsters om de twee tot drie dagen eiwitrijk voer nodig, zoals sprinkhanen, vlokreeftjes, gedroogde garnalen, larven of krekels uit de dierenwinkel – dwerghamsters zelfs dagelijks. De behoefte hangt af van de specifieke hamstersoort. Als dat niet jouw ding is, kun je kwark of biologische yoghurt gebruiken. Een kippenei is ook geschikt, maar dan liefst van een biologische boerderij.

Een keer per week moet je de hamster suikervrij knaagmateriaal geven, zoals appelboomtakken, berkenhout, wilgenbast of knaagstenen gemaakt van natuurlijke materialen. Coniferen zijn ongeschikt vanwege de harsen en etherische oliën die ze bevatten. Belangrijk: keukenafval en gekruid of gezouten voedsel zijn taboe voor hamsters, evenals snoep. Er kunnen dan namelijk in de wangzakken pijnlijke ontstekingen ontstaan. 

hamsteren

Beweging s.v.p.

De nachtactieve dieren moeten in de late namiddag of avond gevoerd worden. Hun wilde soortgenoten leggen lange afstanden af ​​op zoek naar voedsel en moeten constant op hun hoede zijn voor roofdieren. Om soortspecifieke voeding mogelijk te leveren, moet je het je hamster dus niet te gemakkelijk maken om naar voedsel te zoeken in zijn verblijf. Je hoeft niet alles in bakjes te doen. Verdeel zaden, granen, fruit, krekels en groenten vrij door het verblijf. Gierst ophangen kan het klimmen stimuleren. Voor de woestijndwerghamster, die niet zo bekwaam is in klimmen, moet je gierst niet te hoog ophangen.

Een klein deel van het voedsel moet nog steeds in de voerbak worden gedaan, om verlies van eetlust en de bijbehorende aandoeningen tegen te gaan. Vers voedsel dat de hamster heeft opgeslagen in zijn schuilplaats moet uiterlijk na 24 uur (in de zomer eerder) weggehaald worden omdat het bederft.   

Dit artikel verscheen in Hart voor Dieren Magazine

 

Ook interessant voor jou:

 

 

abonnement HvD