Chronische pijn blijkt bij meer dan 500.000 katten in Nederland voor te komen. Maar naar schatting wordt slechts 2% daarvan behandeld. Verschrikkelijk! Huistijgers lijden hierdoor vaak in stilte. Hoe komt dit en wat kun je voor je eigen kat doen om dit te voorkomen?

 

Waarom blijft de chronische pijn van een kat onbehandeld?

Dat zo weinig katten met pijnklachten worden geholpen, is niet omdat het kattenbaasjes niet interesseert. Gelukkig niet. Maar vaak wordt niet of te laat opgemerkt dat een kat zich niet goed voelt. Niet zo gek als je je bedenkt dat huistijgers dit zo lang mogelijk verborgen proberen te houden; dat is hen van nature ingegeven. Want wie in het wild leeft en zwakte laat zien, heeft een grote kans aangevallen te worden. ”Een slecht idee”, aldus onze katten.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

 

Op welke signalen moet je letten?

Alhoewel je kat pijn goed kat verbergen, zijn er wel gedragsveranderingen waar je als kattenbaasje op kunt letten. Als je huistijger chronische pijnklachten heeft, is hij…

  • …minder actief of speels.
  • …minder soepel in zijn/haar bewegingen.
  • …terughoudender met springen of springt helemaal niet meer.
  • …opeens onzindelijk.
  • ..minder bezig met vachtverzorging.
  • …minder of niet meer geïnteresseerd in eten.
  • …steeds minder zichtbaar doordat hij zich blijvend terugtrekt of zelfs verstopt.

Niet alle dieren met chronische pijn laten dezelfde en alle symptomen zien. Ook als je kat maar één van deze symptomen laat zien, is het belangrijk om in actie te komen.

Leer de kattentaal nog beter begrijpen

 

Belangrijk om direct te handelen

Merk je veranderingen op in het gedrag, maak dan direct een afspraak bij de dierenarts. Hoe eerder een ziekte of aandoening opgemerkt wordt, hoe effectiever een behandeling kan zijn.

 

Chronische ziekten en aandoeningen

Chronische ziekten een aandoeningen die onder katten veel voorkomen, zijn bijvoorbeeld suikerziekte, nierziekte en artrose. Factoren die het risico hierop voor je kat vergroten zijn erfelijkheid, overgewicht en ouderdom. Seniorenkatten krijgen nogal eens te maken met ouderdomskwaaltjes. Daarom is het bij de ‘oudjes’ extra belangrijk hun gezondheid in de gaten te houden.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

chronishe pijn katten

 

Is jouw kat oud?

Vaak heb je als kattenbaasje niet door hoe oud je kat eigenlijk al is. En soms lijkt het of een kat opeens oud is geworden. Dat is natuurlijk niet zo, maar je ziet je dier dagelijks, ouderdomsverschijnselen sluipen er dan ongemerkt in. Iedereen zal het er over eens zijn dat een kat van 16 jaar, oud is. Maar wist je dat je huistijger al vanaf 7 jaar onder de senioren valt? Een belangrijk gegeven omdat dieren vanaf dan een verhoogde kans op gezondheidsproblemen hebben. Zo hebben 2 op de drie katten ouder dan 7 last van artrose, en 1 op de 3 senioren heeft chronische nierziekte.

 

Bescherm je kat met preventieve gezondheidschecks

Preventieve gezondheidschecks zijn de beste methode om de gezondheid van je seniorenkat te beschermen. Lang niet alle aandoeningen en ziektes geven direct klachten en zouden daardoor snel over het hoofd gezien worden. Maar tijdens een preventieve check loopt een dierenarts vaste controlepunten langs die al op gezondheidsproblemen kunnen wijzen. Zo ben je er snel bij en kan de behandeling gestart worden. En alhoewel volledige genezing soms niet mogelijk is, kan bijvoorbeeld artrose in een vroeg stadium nog wel geremd worden.

 

Maand van de oudere kat

Oktober is de Maand van de Oudere Kat. Daarin wordt extra aandacht besteed aan de gezondheid van senioren. Meer dan 300 dierenartspraktijken voor gezelschapsdieren hebben zich verenigd en bieden verschillende acties aan voor oudere katten. Vraag hierover meer advies en informatie op bij je eigen dierenarts.

Bron: Boehringer Ingelheim, Hart voor Dieren Magazine

 

Ook interessant voor jou:

 

dieren nieuwsbrief