De castratie van een hond voorkomt ongewenste zwangerschappen, net als sterilisatie. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen die twee? We zetten de voor – en nadelen van de ingrepen op een rij, én kijken naar gedragsproblemen als argument voor de castratie van een hond.

 

Verschil sterilisatie en castratie van een hond

Zowel reutjes als teefjes kunnen gecastreerd of gesteriliseerd worden. En die termen worden nogal eens door elkaar gebruikt. Maar wat is het verschil? Bij een castratie van een hond worden de testikels of eierstokken verwijderd. Bij een sterilisatie worden de ei- of zaadleiders onderbroken. Een gesteriliseerd dier is nog net zo seksueel actief als voor de ingreep, maar kan geen nakomelingen meer produceren of krijgen.

Doorgaans kiezen dierenartsen bij honden voor castratie – zowel bij reutjes als bij teefjes – vanwege gezondheidsvoordelen die dit op kan leveren voor het dier.

 

Voordelen van de castratie

De voordelen van het castreren van een hond op een rij:

  • Teefje wordt niet meer loops.
  • Reu rent niet meer achter een loops teefje aan.
  • Verlaagt het risico op teelbalkanker, prostaataandoeningen, baarmoederontsteking en tumoren in dit gebied.
  • Ook de kans op borstkanker vermindert indien het vrouwtje voor haar tweede loopsheid wordt gecastreerd.
  • Gecastreerde reuen hebben mogelijk minder kans op diabetes.
  • Teefjes krijgen geen schijnzwangerschappen meer, dit kan na de operatie nog wel één keer voorkomen.

 

Castratie van een hond: loopsheid

 

Nadelen van castratie hond

De castratie van een hond kent ook nadelen, het blijft immers een operatie. Hoewel het een routineprocedure is voor veel dierenartsen, kent deze wel enkele risico’s. Zo kunnen er problemen met de narcose of wondgenezing ontstaan.

Tegenstanders van castratie geven bovendien aan dat het de natuurlijke levensverloop van een hond zou ondermijnen. De pubertijd is daar een belangrijk onderdeel van. Binnen deze levensfase maken honden een sterke intellectuele ontwikkeling door. Bepaalde rassen lopen daarnaast een vergroot risico op incontinentie na een castratie.

Een ander risico van de ingreep is overgewicht. Door het gebrek aan een hormonale rem kan de eetlust van je hond sterk toenemen. Als je voor castratie van je hond kiest, houd zijn voeding dan extra goed in de gaten; overgewicht is erg gevaarlijk voor honden.

 

Gedragsproblemen niet altijd op te lossen met castratie

Hondenbaasjes kiezen soms ook voor castratie omdat hun dier gedragsproblemen vertoont. Zeker in het geval van dominante reutjes. Wees je ervan bewust dat castratie het gedrag niet per sé veranderd. Natuurlijk kan je hond door de hormonale veranderingen na de ingreep rustiger worden, maar de operatie biedt geen garantie voor ander gedrag. Dat kan bij honden namelijk ook het gevolg zijn van karakter, stress bij je dier of van jouw valkuilen tijdens de opvoeding van je hond.

 

castratie hond dominantie

 

Het juiste moment castratie hond

Wanneer je je hond het best kan laten castreren hangt af van een aantal factoren, waarvan leeftijd de belangrijkste is. Er is niet zoiets als dé goede leeftijd, maar vanwege het verminderde risico op bepaalde ziekten, is een vroege castratie in sommige gevallen aan te raden. Castreren mag vanaf de leeftijd van zes maanden. Maar let op: een teefje kan pas twee maanden na een loopsheid gecastreerd of gesteriliseerd worden.

 

Zijn er alternatieven voor castratie?

Naast de eerder genoemde sterilisatie zijn er nog andere alternatieven voor de castratie van een hond. Voor teefjes zijn ook de prikpil en de pil als tabletvorm inzetbaar als anticonceptiemiddel. Bij reuen kun je voor chemische castratie te kiezen, wat via een implantaat of injecties werkt. Ook deze vormen hebben hun voor– en nadelen. Bovendien worden deze alternatieven door velen alleen als tijdelijke oplossing gezien.

 

Je hond wel of niet castreren?

Of je jouw hond wel of niet laat castreren is een persoonlijke keuze. Er zijn al veel honden en puppy’s op deze wereld die geen thuis kunnen vinden. Dat is  – naast de andere voordelen van castratie – een goed argument om wel voor de ingreep te kiezen. Anderzijds zijn er ook risico’s aan de operatie verbonden, die weliswaar zelden voorkomen maar toch… Het is goed voor te stellen dat ze een drempel voor je vormen om je hond de ingreep te laten ondergaan. Laat je daarom uitgbereid door een dierenarts informeren over de castratie van een hond en het herstel daarna.

Bron: Hart voor Dieren Magazine