Bang voor de dierenarts, veel huisdiereigenaren zullen dit herkennen. Maar hoe zorg je dat je hond of kat minder stress bij de dierenarts ervaart? Tips om je dier minder angstig te maken én een checklist voor het uitkiezen van een geschikte dierenartspraktijk.

 

Waarom zijn veel dieren bang voor de dierenarts?

Heel veel honden en katten blijken bang voor de dierenarts te zijn. Nare ervaringen als spuitjes en pijnlijke onderzoeken weet je huisdier goed te onthouden. Bovendien zit de wachtkamer nogal eens vol met gespannen soortgenootjes, waarvan je hond of kat de stress aanvoelt en overneemt.

De beloning die de dieren achteraf van de arts krijgen, weegt voor veel van hen niet op tegen wat er vlak daarvoor met ze is gebeurd.

 

Hoe herken ik angst bij mijn hond of kat?

De signalen van angst verschillen bij honden en katten. Allebei  kunnen ze plat op de grond gaan liggen, zenuwachtig heen en weer lopen, in een gedoken zitten, terugtrekkende bewegingen maken, trillen of urineren.  Een hond kan juist erg aan de lijn gaan trekken omdat hij weg probeert te komen, katten zullen mogelijk blazen of hun klauwtjes uitslaan in de hoop iets of iemand op afstand te houden. Ook een hoge rug, opstaande haren in nek en op de rug, en grote ogen zijn typerend voor angstige dieren.

Dieren die thuis al angst op voelen komen, zullen zich misschien verstoppen. Een hond kan wanneer hij eenmaal aan de lijn zit, uit protest op de grond blijven zitten of met zijn poten afremmen.

Ik wil meer weten over kattentaal

 

Zo maak je de dierenarts minder eng

Dierenartsbezoekjes zijn niet een leven lang te voorkomen. Al was het maar vanwege de jaarlijkse vaccinatie. Maar hoe maak je een huisdier minder bang voor de dierenarts?

  • Veel dierenartspraktijken bieden een kennismakingsgesprek aan. Daarbij mag je huisdier op de behandeltafel zitten, snuffelen aan apparatuur en rustig aan de dierenarts wennen zonder dat er echt iets gebeurt.
  • Oefen thuis door onderzoeken te simuleren. Maak je huisdier thuis al vertrouwd met aanrakingen door regelmatig zijn poten, oren en buik aan te halen.
  • Ga regelmatig met je hond of kat langs de praktijk. In veel wachtkamers staat een weegschaal. Maak daar gebruik van en beloon je dier in de praktijk. Zo went je huisdier aan de omgeving.
  • Zorg dat je voldoende tijd hebt voor de rit naar de dierenarts. Als je zeer gehaast naar de praktijk moet rijden, wordt je waarschijnlijk zelf ook onrustiger. Dit werkt door op je dier.
  • Blijf zelf tijdens het bezoek, maar ook vooraf, zo ontspannen mogelijk. Dieren als honden en katten zijn heel intuïtief. Als ze merken dat hun baasje zich anders dan anders gedraagd, is dat vaak genoeg reden tot paniek.
  • Zit niet onnodig lang in de wachtkamer. Hoe korter jullie in de wachtkamer zitten tussen andere, zenuwachtige dieren, hoe beter. Ben je met je hond vroeg bij de praktijk? Maak dan nog een fijne wandeling.
  • Blijf tijdens onderzoeken zoveel mogelijk bij je dier en praat op een kalme toon. Onderzoeken zijn voor je dier beter te verdragen als het baasje in de buurt is.

 

Tekst gaat verder onder afbeelding.

Bang voor de dierenarts transportmand

 

Maak transportmand territorium van de kat

Katten die bang zijn voor de dierenarts, ervaren meestal al stress zodra ze het vervoersmandje zien. Door je huistijger met het mandje vertrouwd te maken, neem je dat deel van de angst weg.

Laat het transportmandje blijvend geopend staan in verschillende kamers. Leg er een comfortabel kleedje en speeltjes in. Hierdoor zal je kat het als schuilplaats of slaapholletje gaan zien. Vervolgens sluit je eens het deurtje als hij erin zit terwijl je kalm tegen hem blijft praten.  Als laatste stap ga je eens een paar blokjes om met je kat in de mand. Blijf ook dan tegen hem praten.

Heel belangrijk: blijf dit oefenen tussen de dierenartsafspraken door.

 

Speciale training voor honden die bang voor de dierenarts zijn

Sommige hondenscholen bieden een speciale training aan voor viervoeters die angstig zijn bij de dierenarts. Daarbij begeleidt een expert jullie. Hij  oefent met je hond het zitten in de wachtkamer, rustig op de weegschaal gaan staan, en het ondergaan van onderzoeken.

 

Zoek een geschikte dierenarts

Ieder dier is anders. Naast dat een dierenarts kundig moet zijn, is het ook belangrijk dat het klikt tussen de arts en je dier. Zeker bij  dieren die bang voor de dierenarts zijn, is het belangrijk dat hij juist handelt om ergere angst te voorkomen.

Heb je het idee dat je huisdier minder angstig zou zijn bij een andere arts? Bespreek dit dan eerlijk. Wellicht zijn er in de praktijk meerdere artsen werkzaam of moet je overwegen naar een andere praktijk over te stappen.

 

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

bang voor de dierenarts checklist

 

Zo herken je een goede dierenartsenpraktijk: checklist

  • Kamers zijn schoon en licht.
  • Alle medewerkers behandelen jou en je huisdier op een vriendelijke manier.
  • Arts neemt bij binnenkomst van de behandelkamer de tijd om hond op zijn gemak te stellen door hem eerst aan zijn hand te laten ruiken en een aai te geven.
  • Zelfs op stressvolle momenten behouden arts en assistent het overzicht.
  • De arts luistert goed naar je verhaal en vraagt door.
  • Benodigde apparatuur is beschikbaar.
  • Jouw vragen worden uitvoerig en begrijpelijk beantwoord.
  • Arts en assistent nemen verschillende oplossingen met je door.

Denk ook eens aan honden – of katteneigenaren bij jou in de buurt. Zij kunnen aangeven met welke arts zij goede of juist minder goede ervaringen hebben.

 

Dierenarts aan huis

Als je hond of kat te zenuwachtig blijft voor bijvoorbeeld de autorit of de wachtkamer, kan een dierenarts aan huis de oplossing zijn. Lang niet iedere arts biedt die mogelijkheid, dus informeer vooraf goed naar de mogelijkheden.

 

Ben jij een echte dierenvriend?

Voor échte dierenvrienden is er Hart voor Dieren Magazine. Daarmee geniet je iedere maand van prachtige dierenfoto’s, tips en informatie over voeding, gezondheid en de opvoeding van jouw huisdier, indrukwekkende reportages over natuur en wildlife, handige weetjes over hobby- en boerderijdieren en natuurlijk de leukste abonneevoordelen.

Ja, ik hou van dieren en wil weten uit welke abonnementen ik kan kiezen.