Katten met artrose hebben pijnlijke gewrichten waarvoor ze behandeld moeten worden. Maar de aandoening is bij deze dieren vaak moeilijk te herkennen doordat ze niet mank lopen. Op welke symptomen moet je letten en welke behandeling zijn er voor een kat met artrose?

Artrose bij een kat: de oorzaak

Artrose is een chronische gewrichtsontsteking; een veelal door ouderdom veroorzaakte slijtage. Maar ook een bacteriële infectie of kneuzing kan de oorzaak zijn. Hoewel de aandoening bij ieder gewricht kan ontstaan, zijn de ellebogen en heup- en kniegewrichten het meest kwetsbaar.

 

De symptomen die een kat laat zien

De symptomen van artrose zijn bij een kat vaak moeilijk te herkennen, doordat ze voornamelijk in het gedrag van het dier naar voren komen en niet zozeer fysiek zichtbaar zijn. In tegenstelling tot mensen en honden, lopen de meeste katten met deze aandoening namelijk niet mank. Mogelijke symptomen van artrose zijn:

  • Onverzorgde vacht; door de artrose kan een kat zich minder goed wassen.
  • Veelvuldig miauwen, likken en hijgen.
  • Kat begroet gezinsleden niet meer bij thuiskomst.
  • Huisdier is verdedigend of zelfs agressief naar verzorger toe.
  • Minder eetlust.
  • Niet meer opgepakt en/of geaaid willen worden.
  • Minder of niet meer springen.
  • Kat gaat minder ver van huis gaat of komt zelfs de tuin niet meer uit.
  • Plasjes en ontlasting in huis; het dier kan niet meer op de kattenbak komen.

Maak direct een afspraak bij de dierenarts wanneer je kat één of meerdere van deze symptomen vertoont.

 

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

artrose bij katten: agressief

 

Diagnose vaststellen

Wanneer men artrose bij een kat vermoedt, zal een dierenarts zijn gedrag analyseren. Het is verstandig om vooraf een filmpje te maken wanneer de kat typisch gedrag laat zien, dit helpt de dierenarts een concreet beeld te krijgen. Voor een betrouwbare diagnose worden doorgaans röntgenfoto’s gemaakt.

 

Behandeling artrose met medicatie

De medicatie van een kat met artrose is vooral gericht op pijnstilling en het afremmen van verdere slijtage, volledige genezing is namelijk niet mogelijk. Vaak zal het dier Meloxicam voorgeschreven krijgen, een pijnstiller en ontstekingsremmer die langdurig ingezet kan worden. Daarnaast hebben katten met artrose baat bij voedingssupplementen die de gewrichten ondersteunen en soepel houden. Lees altijd de bijsluiter en volg de instructies daarvan op.

 

Stamceltherapie

Een relatief nieuwe vorm van behandeling bij artrose is stamceltherapie. Daarbij wordt vet bij een kat verwijderd om daaruit stamcellen te halen. Die cellen kweekt men in laboratorium verder om vervolgens in het dier te injecteren. De stamcellen kunnen het beschadigde kraakbeen herstellen en de resultaten van deze behandeling zijn vooralsnog veelbelovend. Een nadeel is echter wel dat het om een dure ingreep gaat, waarbij genezing niet gegarandeerd kan worden.

 

Tekst gaat verder onder afbeelding.

artrose bij katten: overgewicht

Overgewicht: een dubbel probleem 

Overgewicht bij katten vormt een dubbel probleem; het veroorzaakt artrose én het zal de slijtage ook sneller en pijnlijker laten verlopen. Het bereiken of behouden van een gezond gewicht is dan ook een standaard onderdeel van het behandelplan. Dieetvoeding en aangepaste vormen van beweging helpende kat bij het afvallen. Dit moet altijd onder begeleiding van een dierenarts gebeuren.

Tips om dikke kat af te laten vallen

 

Leg een oude kat extra in de watten

Naast artrose kan een kat op leeftijd met meer ouderdomskwalen te maken krijgen. Mogelijk wordt hij slomer, misschien zelfs  vergeetachtig en heeft hij wat extra hulp nodig. Maar met de juiste aanpassingen geef je jouw huistijger nog een prachtig leven. Ontdek hoe je jouw oudje in de watten kan leggen.

Lees verder in het artikel Seniorenkatten in de watten leggen

 

 

 

 

Bron: Hart voor Dieren Magazine