Je wilt een kat een thuis geven? Wij geven tips waar je rekening mee kunt houden voordat je kat definitief bij jou komt wonen.

Dit artikel komt uit Hart voor Dieren magazine – neem nu een abonnement!

Een huis zonder kat is slechts een huis, geen thuis. Daar zijn fans van de huistijger het roerend over eens. De kat is het meest gehouden huisdier (zo’n 2,7 miljoen alleen al in Nederland) en is zeer geliefd. Misschien heb jij al eens met de gedachte gespeeld een spinnende medebewoner in huis te nemen? Maar bij de voorpret over het besluit om een kat in huis te nemen, komt vaak voor beginnende kattenhouders ook onzekerheid kijken. Hoe vind ik de juiste kat voor mij en mijn gezin? Wat heb ik nodig om ervoor te zorgen dat het dier bij mij gelukkig is? Hoeveel tijd vraagt de verzorging? En met welke kosten moet ik rekening houden? Wij geven antwoorden op deze vragen en helpen je bij het uitzoeken van de juiste kat voor jou – voor een goede start van je nieuwe leven als kattenhouder.

Voordat je besluit om een kat in huis te halen, moet je eerst voor jezelf een paar belangrijke vragen beantwoorden. Dit zodat er geen problemen en misverstanden de kop op zullen steken. Zorg dat je zeker weet dat noch jij, noch andere gezinsleden of medebewoners een allergie voor kattenhaar hebben. Heb je kinderen? Dan moet je overwegen of ze oud en verantwoordelijk genoeg zijn om rekening te kunnen houden met de behoeften van een kat. Als vuistregel geldt: vanaf basisschoolleeftijd kunnen kinderen leren om te helpen de kat te verzorgen en bijvoorbeeld het voeren voor hun rekening te kunnen nemen.

Een kat in jouw huis

Wie in een huurwoning woont, moet in het huurcontract nagaan of het houden van een kat toegestaan is en bij twijfel de verhuurder om schriftelijke toestemming vragen. Een kat alleen heeft minimaal vijftig vierkante meter nodig om zich op zijn gemak te voelen. Een duo minstens zestig vierkante meter – afhankelijk van de leeftijd en het temperament van de dieren. (Tip: in de maart editie 2018 van Hart voor Dieren vind je uitgebreide informatie over je rechten als je als huurder dieren wilt houden.) Heb je de basis voor elkaar en al geregeld wie voor de kat zal zorgen als je met vakantie gaat? Dan kun je de volgende stap zetten en je toekomstige harige medebewoner gaan uitzoeken. Maar welke kat past bij jou? Ook hierbij zul je enkele persoonlijke vragen moeten beantwoorden om de perfecte huistijger voor jou of je gezin te vinden.

Wat voor kat kies je?

Kittens staan vaak helemaal bovenaan de lijst van dierenliefhebbers. Met hun blauwe ogen, pluizige velletje en grappige gedrag zijn kittens dan ook onweerstaanbaar. Maar wie voor een kattenbaby kiest, moet zich bedenken dat zij – net als mensenkinderen – echte donderstenen zijn. Ze kunnen vazen omstoten, in de gordijnen klimmen en meubels kapot krabben – je hebt dan ook sterke zenuwen nodig voor kittens.

Bovendien moet je kittens nooit alleen houden. Adopteer daarom minimaal twee kittens, het liefst uit hetzelfde nest. Ook werkende alleenstaanden doen er goed aan te kiezen voor een huistijgerduo. Zo heeft je kat altijd een speelmaatje en verveelt hij zich niet als jij aan het werk bent. Wie een enkele kat in huis wil nemen, moet voor een volwassen dier gaan dat gewend is om de enige kat des huizes te zijn. Maar of je er nou eentje of twee houdt: hoewel katten onafhankelijker zijn dan bijvoorbeeld honden, hebben ook zij veel tijd en toewijding nodig. Dat betekent spelen, knuffelen en uitvoerig bezighouden – dit heeft een huistijger echt nodig.

Dan volgt de vraag: kater of poes? Geslachtsspecifieke karaktertrekken zijn er doorgaans niet bij gecastreerde katten. Het karakter van een dier is grotendeels afhankelijk van zijn individuele persoonlijkheid. Voor veel kattenfans speelt ook het uiterlijk een belangrijke rol. Inmiddels zijn er zo’n honderd verschillende rassen, waaronder katten met lange en korte haren en verschillende oog- en vachtkleuren.

Een bezoek aan het asiel

Het heeft absoluut zin om eerst eens langs te gaan bij het dierenasiel. Veel asielen zitten vol en je kunt er niet alleen ‘huis-tuin-en-keuken-katten’ vinden, maar ook raskatten. Het voordeel van een asielkat: de medewerkers kennen hun beschermelingen heel goed en kunnen je gedetailleerde informatie geven over het karakter en de eventuele specifieke behoeften van jouw favorieten. Vraag ook eens rond in je vrienden- en kennissenkring: Misschien is er ergens sprake van een ongewenst nestje en kun jij kittens een liefdevol thuis geven. Pas als je onder de vele katten in de opvang niet kunt slagen, kun je op zoek gaan naar een serieuze fokker.

Verplichte gezondheidscontrole

Heb je de geschikte kandidaat gevonden? Zo kijk je of het dier gezond is: de ogen moeten helder en schoon zijn, de oren zijn schoon en reageren goed op geluid. Voel aan het neusje: is deze droog, warm en vrij van slijm? Het tandvlees moet een bleke kleur hebben, de tanden mogen geen bruingrijze aanslag hebben. Wanneer een kat gezond is, voelt de vacht zacht en glad aan. Kale plekken of aanhoudend krabben kunnen op ziekte duiden.

Wat je voor een kat moet betalen hangt niet in de laatste plaats af van het ras. Adopteer je een kat uit een asiel, dan betaal je alleen de kosten voor het voer en de dierenartskosten die de kat tot nu toe heeft gekost. Dit geld stroomt direct terug in het asiel. Het asiel laat je een adoptiecontract tekenen. Je betaalt, afhankelijk van het asiel, ergens tussen de 100 en 250 euro. In het adoptiecontract komen zaken aan de orde als de manier waarop het dier gehouden moet worden, eventuele medische behandelingen zoals de microchip, inentingen en castratie. Een rasechte Bengaal kan daarentegen al gauw 2.500 euro kosten.

Wie weet wat hem/haar te wachten staat kan zich goed voorbereiden. Dan staat een gelukkig kattenhuishouden niets meer in de weg.