Omdat oudejaarsavond weer dichterbij komt, heeft PETA een brief geschreven aan Ahmed Aboutaleb, de burgemeester van Rotterdam, met een suggestie: vervang traditioneel vuurwerk door drone- of lasershows om een stressvrije omgeving te creëren voor de dierlijke en menselijke bewoners van de stad.

 

Stille shows veilig alternatief voor schadelijk vuurwerk

“Stille shows zijn net zo vermakelijk zonder al het beangstigende lawaai”, zegt directeur Elisa Allen. “Door laser- of droneshows te gebruiken, kan Rotterdam voorkomen dat honden, katten, dieren in het wild en mensen gestrest raken door vuurwerk. Bovendien produceren deze shows vrijwel geen luchtvervuiling.

Evenementen waarbij stille shows zijn ingezet zijn onder andere de Disney World Starbright Holidays-show, de oudejaarsavondviering in Sydney Harbour en de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen in Pyeongchang.

 

Verschillende dieren last van vuurwerk

Dieren kunnen tijdens conventionele vuurwerkshows veel stress ervaren. Zo proberen honden en katten vaak te vluchten voor de harde geluiden. Soms springen ze bijvoorbeeld door ramen of over hekken en verdwalen ze uiteindelijk of raken ze zelfs ernstig gewond.

Maar ook dieren in het wild ervaren angst waardoor ze drukke wegen op kunnen rennen. De luide explosies kunnen er voor zorgen dat vogels tegen schoorstenen en huizen aanvliegen, of hun jongen in de steek laten.

 

Droneshows ook veiliger voor mensen

Vuurwerk brengt ook de nodige risico’s voor mensen met zich mee. Daar zien we ieder jaar helaas weer de voorbeelden van. En wat vaak onderschat wordt, is dat de harde geluiden ook sommigen van ons angstig kunnen maken. Voor mensen met een traumatische ervaring die gepaard ging met harde knallen, of een overgevoeligheid voor prikkels in het algemeen, is Oud & Nieuw vaak geen pretje.

 

Brief aan Aboutaleb

Natuurlijk reikt het probleem van vuurwerk veel verder dan alleen de gemeente Rotterdam. Maar ergens moet de eerste stap gezet worden, en in Rotterdam vindt dit jaar opnieuw het nationale vuurwerk plaats. Daarom schreef PETA Aboutaleb als eerste aan met hun alternatief.

Bekijk hier de brief

 

 

Blijf op de hoogte van dierennieuws

Wil jij op de hoogte blijven van de dierenwereld en ontdekken hoe je die een stukje mooier maakt? Schrijf je dan nu in voor de gratis nieuwsbrief van Hart voor Dieren.

Ja, houd mij op de hoogte van dierennieuws

 

 

 

 

bron: PETA