Je ziet ze nog steeds: parkieten alleen in een kooitje met een spiegeltje ter gezelschap. Maar zo’n spiegeltje vervangt geen soortgenoot en het heeft nog enkele andere nadelen.

Dit artikel komt uit Hart voor Dieren magazine – neem nu een abonnement!

Parkieten zijn van nature sociale vogels. In het wild leven ze in grote zwermen en als ze bij ons thuis gehouden worden, hebben ze minstens één soortgenootje nodig ter gezelschap en afleiding. Wil je er meer houden in een volière, houd ze dan in een even aantal. Ook hebben deze intelligente vogeltjes aandacht en speelgoed nodig om zichzelf bezig te houden. Een spiegeltje in het verblijf is inmiddels om verschillende redenen omstreden.

De ‘andere’ vogel

De vogels zien de spiegel als een soortgenootje en praten ermee, knuffelen ermee en paren er zelfs mee. Omdat de parkiet nooit iets terugkrijgt van zijn spiegelbeeld in de vorm van aandacht, kan dit bijzonder frustrerend voor hem worden. Hij zal niet begrijpen dat zijn maatje (of vijand) niet reageert, waardoor hij zich slecht gaat voelen. Ook als de alleen zittende vogel zijn spiegelbeeld als ‘vijand’ ervaart, is de constante aanwezigheid ervan frustrerend.

Nepvogels en spiegels

Grasparkieten kunnen de spiegel gaan voeren wanneer hun spiegelbeeld hen als ‘soortgenootje’ bevalt. Omdat de spiegel natuurlijk niet reageert, kunnen ze hier een kropontsteking aan overhouden, omdat de voorgeweekte zaden te lang in de krop blijven en eventuele ziektekiemen hun slag kunnen slaan. Overigens hebben de plastic nepvogeltjes die je soms in kooien ziet hangen dezelfde nadelen als spiegeltjes.

Ander speelgoed

Wilde vogels brengen een groot deel van hun tijd door met het zoeken naar voedsel en sociaal en verzorgend gedrag. Bij ons in huis kunnen ze zich al snel gaan vervelen, wat resulteert in gefrustreerde en constant kwetterende vogels. Zorg daarom voor voldoende geschikt speelgoed en uitdagingen. Houten trapjes en speeltjes die met de snavel gemanipuleerd kunnen worden zijn erg geliefd. Van leer of touw bijvoorbeeld. Maar je kunt ook zelf speelgoed voor je vogels maken. Je doet ze verder een groot plezier met verse (onbespoten) wilgen-, vlier-, berken- en fruitboomtakken. Als je ze in huis laat rondvliegen, is het een goed idee om een klimboom voor ze neer te zetten.