Snel teken verwijderen als je ze op je hond of kat ontdekt? Zorg dat je dit wel op de juiste manier doet. Hoe? Wij geven je tips! #geenteken 

 

Waarom moet je teken verwijderen?

Teken zijn vervelende parasieten die  ziekteverwekkers kunnen overbrengen.  Denk aan de bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken.  Jaarlijks krijgen zo’n 27.000 mensen in Nederland deze ziekte. Een tekenbeet kan overal worden opgelopen; zoals in het bos of  in tuinen. Maar honden en katten kunnen ook levende teken mee naar huis nemen. Als honden- of katteneigenaar heb je zelfs 1,5x meer kans op een tekenbeet! Het is dan ook belangrijk om jezelf en je huisdier regelmatig te controleren en teken direct te verwijderen.

Een teek verwijderen: het stappenplan

Een teek verwijderen moet je snel doen, maar natuurlijk ook op de juiste manier. We helpen je op weg met een stappenplan:

Stap 1: Gebruik een puntige pincet, een goede tekentang of tekenkaart.

Stap 2: Pak de teek bij de kop, zo dicht mogelijk bij de huid en knijp niet in het achterlichaam.

Stap 3: Trek de teek, in een vloeiende beweging, recht uit de huid van je hond of kat (draaien is niet nodig). Irriteer de teek niet met olie, alcohol of vuur, dit verhoogt de kans op besmetting!

Stap 4: Controleer of je de hele teek uit de huid hebt gehaald.

Stap 5: Desinfecteer het bijtwondje na afloop met alcohol 70% of jodium. Was je handen met zeep en ontsmet de gebruikte tang, pincet of kaart.

Stap 6: Gooi een teek in een afgesloten pakketje, buiten het huis weg.

teek bij hond

Stap 1: Gebruik een puntige pincet of speciale tekenverwijderaar

Een  speciale tekenverwijderaar of puntige pincet met dunne uiteinden zorgt ervoor dat je een teek goed kunt beetpakken. Dit vergroot de kans dat je hem in één keer helemaal uit de huid trekt.

Stap 2: Pak de teek bij de kop, niet op het achterlichaam

Als je een teek aan het achterlijfje trekt, scheurt hij misschien en stimuleer je hem juist om extra speeksel of braaksel in de wond los te laten. Het best pak je de parasiet bij de kop vast, zo dicht mogelijk bij de huid.

Stap 3: Trek teken recht uit de huid van je hond of kat

Helaas bestaan er over het verwijderen van een teek een hoop fabeltjes. Zo wordt wel eens gezegd dat de beestjes zich in de huid schroeven.  Dit is niet waar, ook het in tegengestelde richting eruit draaien, heeft geen zin.  Trek teken er altijd met een rechte beweging uit.

Stap 4: Heb je de hele teek verwijderd?

Soms gaat het snel verwijderen van een teek mis en blijven monddelen achter in de huid. Deze moet je er alsnog direct uithalen om te voorkomen dat de huid gaat infecteren en er een klein abces ontstaat. Overleg met je dierenarts als er monddelen in de huid van je hond zijn achtergebleven.

Stap 5: Desinfecteren van het bijtwondje en ontsmetten van de pincet of tekenverwijderaar

Klaar met verwijderen? Desinfecteer het bijtwondje met alcohol 70% of jodium. Vergeet ook niet je handen met zeep te wassen  en de gebruikte tang, pincet of kaart te ontsmetten.

Stap 6: Gooi een teek afgesloten, buiten weg

Na het verwijderen van een teek wil je natuurlijk snel van hem af. Maar let op! Gooi de teek in een met plakband afgesloten doosje of koker weg, zodat hij niet opnieuw een dier of mens bespringt.

Bescherm je hond of kat preventief

Bescherm je hond of kat preventief tegen teken. De langwerkende middelen die beschikbaar zijn bij je dierenarts beschermen je huisdier eenvoudig met één behandeling meerdere maanden lang. Vraag je dierenarts om advies.