De column in het januarinummer van Hart voor Dieren vraagt aandacht voor het bewust aanschaffen van een hond en welke risico’s er zijn als je dit bij een broodfokker doet. Interessante informatie voor lezers die een hond willen aanschaffen. Maar er staat in deze goedbedoelde column helaas ook informatie die onjuist is en onnodig onrust kan veroorzaken. Om die reden heeft de beroepsorganisatie van dierenartsen (KNMvD) een rectificatie geschreven.

“De column gaat voorbij aan wetenschappelijk bewezen onderzoek en breed gedragen vaccinatie-adviezen, ondersteund door wereldwijde expert-panels. De suggestie dat vaccineren dodelijk kan zijn voor kleine hondenrassen is volkomen onjuist. Dit geldt ook voor de bewering dat het doodgaan een gevolg is van het toedienen van eenzelfde dosis vaccin aan een kleine hond als aan een grote hond.

De dosering van vaccins is gewichtsonafhankelijk. Ook in de humane gezondheidszorg wordt bij een baby dezelfde dosis gebruikt als bij een volwassene.

De reguliere vaccinatiecyclus voor pups bestaat uit herhalingen. In de leeftijd van 6 tot 12 weken krijgen pups 3 vaccinaties om het immuunsysteem optimaal te stimuleren om voldoende afweer te krijgen bij een infectie. Er is dus geen sprake van overdosering van vaccins bij het volgen van dit vaccinatieschema.

Er is een (kleine) kans dat vaccinaties – zowel bij mens als dier – bijwerkingen kunnen geven. Dit heeft te maken met factoren als de leeftijd, weerstand en de gezondheid van de hond. Om die reden is vaccinatie ook voorbehouden aan dierenartsen; zij vaccineren pas na een gezondheidscheck. U kunt echter gerust zijn: het risico van vaccineren is doorgaans zó klein, dat vaccinatie ook voor kleine hondenrassen veilig is volgens het standaard vaccinatieschema.

Ook voor uw geruststelling: een vaccin wordt altijd uitvoerig getest voordat het op de markt komt. Er wordt nauwkeurig onderzocht welke dosis optimaal werkt om de hond voldoende bescherming te bieden. Er worden ook hogere doses getest. Pas als al deze testen goed zijn, komt er een vergunning voor verkoop.

Zeker in een tijd waarin de vaccinatiegraad gevaarlijk laag aan het zakken is, willen we graag oproepen tot het beschermen van pups en volwassen honden. Voor het welzijn van de dieren en vanwege de besmettelijkheid van sommige dierziekten voor mensen óók in het belang van de volksgezondheid. Dus volg het vaccinatieschema of laat uw dierenarts uw hond begeleiden aan de hand van titerbepalingen. U leest er meer over in het maartnummer van Hart voor Dieren.