Het opspringen van een hond kan best hinderlijk zijn, lang niet iedereen is daarvan gediend. Natuurlijk kan een viervoeter een stormachtig karakter hebben, maar het opspringen is zeker af te leren. Geef je hond alternatieven voor het springen en een uitlaatrondje verloopt een stuk rustiger.

 

Waarom honden opspringen ter begroeting

Het opspringen is voor jonge honden in de natuur de manier om hun ouders te begroeten. Ze proberen daarbij de bek van hun verzorgers te bereiken. Zo bedelen ze om het voedsel dat de volwassen dieren mee naar huis nemen. Dit gedrag laten onze honden ook zien: ze springen vrolijk tegen ons op om bij ons gezicht te komen. Zo lang de viervoeter een puppy is wordt de begroeting vaak nog als ‘schattig’ ervaren, maar zodra je huisdier van volwassen formaat is, kan het springen vervelend of zelfs gevaarlijk worden. Zeker grotere honden kunnen op die manier onbedoeld iemand omver duwen. Bovendien zit niet iedere voorbijganger te wachten op een modderachtige print van hondenpootjes op zijn of haar broek. En zoals bij alles geldt ook hier ‘jong geleerd, is oud gedaan’. Kortom; het is belangrijk om je hond als pup al te leren dat hij niet tegen mensen op mag springen. Is dat niet gelukt of krijg je je dier pas asl volwassen hond in huis? Geen nood, je kunt je hond het gedrag afleren, alleen duurt dat wel langer.

 

Je hond het opspringen afleren in huis

We spreken over het afleren van opspringen, maar eigenlijk gaat het om het aanleren van nieuw gedrag. De basisregel is je hond tijdens het leerproces positief te bliven benaderen, ook als iets niet lukt. Afstraffen van bepaald gedrag is zeker geen goed idee en werkt – naast dat het niet diervriendelijk is – averechts. Beloon je dier in plaats daarvan als hij het gewenste gedrag laat zien.

  • Wanneer de hond op je af komt lopen, vestig je zijn aandacht specifiek op je hand waarin je iets lekkers houdt. Ga met je hand langzaam over zijn kop. Wanneer hij vervolgens gaat zitten,  krijgt hij de beloning. Zo leer je je viervoeter al heel snel om je zittend te begroeten.
  • Als de hond alsnog aanstalten maakt om te springen, laat je hem in het niets springen door één of twee stappen opzij te zetten. Of maak je kleiner en draai hem je rug toe. Let op:  hierbij moet je de hond niet aankijken. Als hij je voorbijgelopen is, kniel of buk dan en streel hem daarvoor in de plaats.
  • Bij zeer temperamentvolle honden helpt een begroetingsspel. Om dat uit te kunnen voeren houd je tijdens het wandeleneen bal of piepspeeltje in de hand. Dat gooi je snel weg wanneer de hond op je afgestormd komt. Als hij je het speeltje brengt en voordat je gaat zitten, dan wordt dat jullie nieuwe begroetingsritueel. Al heel snel zal dit het opspringen volledig vervangen.

 

Meer tips onder de afbeelding…opspringen hond 2

 

Hoe voorkom je dat je hond op vreemde mensen opspringt? 

Het voorkomen dat je hond tegen vreemde mensen opspring, vraagt om net even wat andere oefenstappen. Maar ook hierbij is afleiding en het aanbieden van een alternatief belangrijk:

 

Stap 1:

Zodra er een ander mens in zicht komt, roep je je hond bij je. Leid je hond nu van zijn begroetingssprong af en houd hem wat lekkers voor. Dit doe je tot de voorbijganger voorbij is, daarna ga je samen vrolijk weer verder. Wanneer je dit consequent herhaalt, worden andere mensen oninteressant voor je hond, jij bent nu zijn middelpunt.

Stap 2:

Wanneer je hond desondanks toch begint met springen, roep dan duidelijk ‘laag!’ en onmiddellijk daarna lok je hem weer met iets lekkers, zijn favoriete speeltje of een spannend spelletje naar je toe. Hierdoor zal de hond inprenten: mijn baasje wil niet dat ik op vreemde mensen afloop, hij wil dat ik in zijn buurt blijf en daar is altijd iets interessants.

Stap 3:

Wanneer de voorbijgangers op wie de hond afloopt om hem lachen of zelfs voor hem bukken en er plezier aan beleven om besprongen te worden, vraag ze dan  om dat te laten. Leg uit dat  je hond juist leert niet tegen mensen op te springen en  at wanneer dit af en toe wel toegestaan wordt, dit alleen maar verwarrend voor hem is. Ze helpen je hond juist door deze vorm van begroeten niet met open armen te ontvangen.

Stap 4:

Houd er rekening mee dat het geduldig en consequent blijven herhalen van de oefeningen belangrijk is. Lukt het daarmee alsnog niet je hond nieuw gedrag aan te leren? Controleer dan eerst de 7 zonden bij hondentraining. Mogelijk vergeet je iets of sla je een stap over.  Komen jullie samen niet verder, schakel dan de hulp in van een hondenschool of een gedragsdeskundige.

Bron: Hart voor Dieren Magazine

 

Ontdek ook deze artikelen: