Als katten pijnlijke gewrichten krijgen, gaan ze vaak minder bewegen. Maar bij artrose is in beweging blijven juist erg belangrijk.

Vaak merken we het helemaal niet als de eerste symptomen van artrose zichtbaar worden bij de kat. Artrose is een chronische gewrichtsontsteking, die sluipend ontstaat en verschillende oorzaken kan hebben: een acute verwonding, een kneuzing van het gewricht, een bacteriële infectie of slijtage door ouderdom.

Chronische klachten

Voor het verloop van de ziekte maakt de oorzaak niet uit. In bijna alle gevallen is het kraakbeen rond het gewricht beschadigd of ontstoken. Wat begint als acute artrose kan uitgroeien tot chronische klachten die de kat dwingen om zoveel mogelijk rust te houden. En dat terwijl het beter is om in beweging te blijven om ervoor te zorgen dat de gewrichten niet vast gaan zitten.

kat artrose

Pijn behandelen

Bij artrose is het erg belangrijk om de pijn te behandelen. Niet alleen om de kat niet onnodig te laten lijden, maar ook omdat chronische pijn ook andere ingrijpende gevolgen kan hebben. Het immuunsysteem verzwakt en de spieren worden slapper door gebrek aan beweging. Gelukkig bestaan er tegenwoordig goede pijnbehandelingen en zijn er voedingssupplementen en voeding verkrijgbaar om artrose te helpen afremmen. De dierenarts kan je helpen bij het maken van de juiste medicijnkeuze.
Vertel de dierenarts ook duidelijk hoe de kat zich normaal gedraagt en beweegt zodat jullie de voortgang van de aandoening kunnen monitoren. Daarnaast kun je zelf helpen door je kat bewegingstherapie te geven en zijn gewicht in de gaten te houden.

Met een beetje oefening en advies van een expert kun je zo de hoeveelheid pijn van de kat goed inschatten en de juiste medicatie samenstellen. Let dus goed op als je kat verdacht weinig beweegt en schakel indien nodig professionele hulp in.

 

Ook interessant voor jou:
Het verlanglijstje van een binnenkat
Dementie bij de kat

Vakantiekorting abonnement Hart voor Dieren

Nieuwsbrief