De eikenprocessierups was in de lente en zomer van 2019 een ware plaag. En niet alleen mensen, maar ook dieren en vooral honden bleken daar behoorlijk last van te hebben. Ook voor dit jaar zijn de vooruitzichten vanwege het warme weer niet gunstig en verwachten deskundigen een groot aantal rupsen. Het beste is om de rupsen op natuurlijke manier te bestrijden. Maar hoe doe je dat? Dat kan door je leefomgeving ook aantrekkelijk voor vogels te maken. Het plaatsen van nestkasten kan daar een handig hulpmiddel bij zijn.

 

De levenscyclus van de eikenprocessierups

Eigenlijk is de eikenprocessierups van 2020 vorig jaar al ontstaan. In het voorjaar vind je de nesten met rupsen terug in eikenbomen. Deze rupsen ontpoppen zich medio juli tot vlinders. De piek ligt begin augustus. De ontpopte vlinders gaan vliegen, paren en leggen eitjes. De vrouwtjesvlinder legt zo’n 250 tot 300 eitjes. Daarbij legt ze op een andere plek nog een tweede nest met eitjes. Dit kan wel 20 kilometer verderop zijn. Je kunt je wel voorstellen wat dit teweeg brengt.

 

Kan ik de brandharen voorkomen?

Nee, je kunt dit niet volledig voorkomen. De rupsen nestelen uiteraard in de eik, dus als er geen eiken in je tuin staan is de kans op overlast kleiner. Dit betekent echter niet dat er geen nest in de buurt kan zitten dat voor overlast zorgt door de brandharen. Deze worden namelijk door de wind verspreid.

 

Vogels eten eikenprocessierups

Er is inmiddels van vijftien vogelsoorten vastgesteld dat ze de eikenprocessierupsen eten. Onder andere de koolmees, maar ook de spreeuw, de boomklever en de koekoek doen zich er tegoed aan (of voeren ze aan hun jongen). Ook allerlei insecten, zoals sluipwespen en mieren, hebben het op de rupsen gemunt. Uiteraard kunnen deze natuurlijke vijanden wel een bijdrage leveren aan de oplossing van dit grootschalige probleem, maar de rupsen zullen daardoor niet ineens volledig verdwijnen.

 

Honden en eikenprocessierups

Zeker nieuwsgierige honden die alles besnuffelen, lopen het risico ook klachten van de eikenprocessierups te krijgen.

Symptomen en behandeling van honden die in aanraking met processierups zijn gekomen

 

 

 

Bron: Vivara en  Hart voor Dieren Magazine