Het RIVM meldt dat je in Nederland het grootste risico loopt op een tekenbeet in Drenthe. Dit concludeerde de organisatie na tekenbeten tien jaar lang gemonitord te hebben. Het onderzoek geeft belangrijke inzichten om jezelf en je huisdier te beschermen. 

 

De monitor van tekenbeten

Om meer zicht te krijgen op teken in Nederland en de ziekte van Lyme die zij over kunnen dragen, lanceerden het RIVM en Wageningen University tien jaar geleden de website tekenradar.nl Daar kun je onder meer een tekenbeet en een rode ring of vlek melden. Ook vind je er informatie over de teek en Lyme.

 

Het onderzoek

In tien jaar tijd zijn er 80.000 tekenbeten gemeld, waaruit het RIVM belangrijke conclusies kon trekken. Daarnaast waren ook Wageningen University, Amsterdam UMC en Radboudumc betrokken bij onderzoeken die meer inzicht geven om tekenbeten en de Ziekte van Lyme te kunnen voorkomen en behandelen.

 

Geografische verspreiding teken

Het RIVM concludeert dat je in Nederland het grootste risico loopt op een tekenbeet in Drenthe. Toch kwamen daar niet de meeste meldingen vandaan, die kwamen namelijk uit Gelderland, Noord-Holland en Noord-Brabant. Maar om een kansberekening te kunnen maken, zijn de meldingen in verhouding gezet tot de bevolkingsomvang van de verschillende provincies. Op diezelfde wijze kwam uit het onderzoek naar voren dat je in Zuid-Holland juist het minste risico loopt op een tekenbeet.

 

Meerdere tekenbeten

Naast de geografische spreiding van teken is via tekenradar.nl gemeten op welke lichaamsdelen de teken zich hadden vastgezogen, en om hoeveel tekenbeten het per keer ging. Daaruit blijkt dat de parasiet bij de volwassenen in meer dan 50% van de gevallen in het been bijt. Kinderen hadden het vaakst een tekenbeet op hun hoofd of in hun nek. Verder kwam uit het onderzoek naar voren dat 20% van de melders meerdere tekenbeten tegelijk hadden.

 

Snelle verwijdering van teek belangrijk

Een andere belangrijke conclusie uit het onderzoek naar besmetting met Lyme door tekenbeten, is dat de kans op het krijgen van de ziekte halveert als je de teek binnen enkele uren verwijdert. Hoe langer de parasiet zich vol kan zuigen, hoe groter het risico op overdracht van ziekteverwekkers.

 

Huisdieren zijn geen mensen

Het onderzoek naar tekenbeten is gedaan onder mensen en is daardoor niet representatief voor honden en katten. Toch kunnen we uit de conclusies van het RIVM wel handige tips halen voor onze huisdieren:

  • Controleer je dier iedere keer als het buiten is geweest; hoe eerder je een teek ontdekt en verwijdert, hoe beter.
  • Ontdek je één tekenbeet, dan is het mogelijk dat er meerdere ongewenste gasten op je viervoeter zitten.

Meer informatie over tekenbeten bij mensen

 

Teken kunnen over het hele honden- of kattenlichaam

Bij het controleren van je dier is het belangrijk dat je zijn hele lichaam onder de loep neemt, een teek kan namelijk overal zitten. En vergeet daarbij vooral zijn oren, bek en huidplooien niet. Dat is even een klus maar wel belangrijk, want teken kunnen verschillende ziektes overdragen op je hond of kat. Bovendien kennen we naast de ‘gewone’ teek helaas ook de reuzenteek die een dier minutenlang kan achtervolgen.

Bron: RIVM, Hart voor Dieren Magazine

 

nieuwsbrief dierentips