Omdat het even kan duren voordat de dierenarts de oorzaak vindt, is het belangrijk je hond allereerst te bevrijden van jeuk.

 

Wanneer honden zich krabben kan dit verschillende oorzaken hebben: allergieën, infecties van de huid, schimmels of vlooien. Ook ziektes kunnen zich manifesteren in de huid. Het gemeenschappelijke symptoom van al deze huidproblemen: vreselijke jeuk. Door te krabben, schuren en likken tracht de viervoeter de jeuk te verlichten, wat niet zelden leidt tot ontstoken, soms zelfs natte of bloederige stukken huid; deze kunnen weer infecteren.

Naar de dierenarts

Bij tekenen van jeuk of veranderingen van de vacht of huid, zoals rode, geschubde of natte plekjes, is een bezoekje aan de dierenarts altijd aan te raden. Door een huidafstrijkje, haar- en weefselmonsters alsmede bloedtests kan de oorzaak vastgesteld en een gerichte therapie ingesteld worden. Naast de behandeling van de oorzaak van de huidaandoening kun je als hondenbaasjes het herstel van de aangetaste huid bevorderen. Van buiten kan dit bijvoorbeeld met cortisonen- en antibioticavrije zalfjes, die zowel bij de dierenarts als online verkrijgbaar zijn.

Ondersteuning van binnenuit

Ook van binnen kan de gezondheid van de huid met de kracht van de natuur worden ondersteund: afhankelijk van de medicatie die je hond krijgt zijn er verschillende werkzame stoffen die kunnen helpen, bijvoorbeeld arnica bij allergische reacties van de huid. Bij ogen, slijmvliezen en ademwegen is wilde rozemarijn gunstig gebleken.Bij algemene allergische symptomen, zoals jeuk, rode en gezollen huid heeft zwavel zijn nut bewezen.
Natuurlijke medicatie is goed verdraagbaar en ondersteunt de behandeling van huidproblemen. Vraag je dierenarts naar de mogelijkheden van biologische/natuurlijke middelen ter ondersteuning van de behandeling. Hij zal je passend advies kunnen geven.