Ratjes kunnen als huisdieren ontzettend leuk zijn. De knagers zijn knuffelbaar, slim, sociaal en zeer gehecht aan hun mensen. Waarom de diertjes zo goed bij ons passen en wat ze nodig hebben om gelukkig en gezond te zijn.

Dit artikel komt uit Hart voor Dieren magazine – neem nu een abonnement!

De kleine knagers zijn speelse, vriendelijke diertjes die geschikt zijn voor jong en oud. Steeds meer mensen zijn fan van de intelligente ratjes, die zich goed kunnen aanpassen en die schijnbaar voor elke manier van leven een passende gedragsstrategie paraat hebben. Ze zijn slim, sociaal en leren spelenderwijze goed om te gaan met hun soortgenootjes. Bij wilde ratten denken mensen vaak aan negatieve zaken. Maar de zogenaamde kleurratten, die we als huisdieren houden, zijn alles behalve vies en je kunt niets van ze oplopen.

Omdat ze binnenshuis leven komen ze zelfs nog veel minder in contact met ziektekiemen en bacteriën dan honden en katten. Ratjes zijn dan ook niet gevaarlijker dan andere huisdieren. Integendeel! Tegenover mensen tonen ze zich meestal liefdevol en bereidwillig. Daarom zijn ze ook zeer geschikt voor kinderen. Met een beetje geduld en lekkernijen worden ratjes al snel tam. Ze eten uit je hand, laten zich over hun rug aaien en onder hun kin kriebelen. In tegenstelling tot andere knagers zijn ze geen dieren waar je voornamelijk naar kijkt. Ratjes houden zich uitermate graag met hun mensen op en zoeken vaak zelf het contact met ons op. Bij geen enkel ander klein huisdier is het sociale gedrag zo uitgesproken.

Slim en aanhankelijk

Wie denkt dat ratjes saai zijn, heeft ze nog nooit in actie gezien. Bij deze knagers is namelijk altijd wel iets te doen; de dieren hebben een enorme bewegingsdrang en zijn zeer nieuwsgierig en onderzoekend. Ze klimmen onvermoeibaar op alles wat interessant lijkt, zelfs de mens wordt graag als ‘klimpaal’ gebruikt en uitvoerig onderzocht. De intelligente diertjes laten zich ook goed conditioneren en leren graag nieuwe trucjes. Ze zijn leergierige studenten en weten al na korte tijd oefenen wat ze moeten doen om een beloning te bemachtigen. Ze vinden leren duidelijk leuk en ze zijn altijd op zoek naar nieuwe avonturen. De kleine knagers zijn dan ook ideale huisdiertjes voor mensen die graag tijd doorbrengen met sociale en intelligente dieren die aanhankelijk en vrolijk zijn, maar die ook af en toe lekker hun eigen zin willen doordrijven en hun eigen plan trekken.