Een schijndracht herken je bij een hond aan veranderend gedrag na haar loopsheid, zoals nestdrang. Bovendien zorgt het hormoon prolactine dan – zwanger of niet –voor de aanmaak van moedermelk. Maar wat is schijnzwangerschap precies en hoe kun je een teefje het best helpen tijdens deze periode?

 

Wat is schijnzwangerschap?

Bij schijnzwangerschap, ook wel schijndracht of pseudopotentie genoemd, gedraagt je hond zich alsof ze zwanger is. Het is de periode die ongecastreerde teefjes doormaken na een loopsheid waarbij ze niet gedekt werden.Tijdens deze fase maakt een ongedekt teefje fysieke en mentale ontwikkelingen door die zo goed als gelijk zijn aan die van een drachtige soortgenoot.

 

Gedrag tijdens schijndracht

Wanneer je hond denkt dat ze zwanger is, gaat ze zich anders gedragen. Welke symptomen van schijnzwangerschap honden laten zien, verschilt. De meest voorkomende signalen:

  • Veranderend eetgedrag, weigert mogelijk om te eten;
  • Teefje krijgt nestdrang en bouwt nestjes met allerlei textiel zoals handdoeken;
  • Depressief, lusteloze houding;
  • Je ziet hond slepen met slippers, speeltjes en knuffels, daarmee legt ze een verzameling aan in haar mand;
  • Teefje kan heel aanhankelijk worden of juist agressie tonen vanuit een verdedigingsdrang;
  • Gezwollen tepels;
  • Dikkere buik;
  • Hond kan moedermelk geven door een verhoogd niveau van het hormoon prolactine.

Prolactine

De productie van het hormoon prolactine vindt in de hersenen plaats in de voorkwab van de hypofyse. Dit hormoon zorgt bij teefjes en andere vrouwelijke zoogdieren voor het aanmaken van moedermelk. Wanneer een pup bij zijn moederhond drinkt, stimuleert hij de zenuwuiteinden in de tepels. Dit zorgt vervolgens voor een extra boost van melkaanmaak- en afgifte.

 

Hoe lang duurt dit hormonaal proces?

De symptomen van een schijnzwangerschap kunnen bij honden zo’n 10 tot 30 dagen aanhouden, en onstaat 6 tot 12 weken na de start van de loopsheid. Ze zullen vanzelf verdwijnen, maar kunnen ook weer terugkomen. Het is niet per sé zo dat dit in de volgende cyclus weer gebeurt.

 

Waarom komt schijnzwangerschap voor?

In de natuur gebeurt weinig zonder reden. Bij wolven worden alleen de teven gedekt die het hoogst in rang zijn, maar het zijn ook deze teven die kunnen leiden tijdens de jacht. Als zo’n wolf door de zorg voor haar jongen niet zou kunnen jagen, heeft niet alleen dit vrouwtje een probleem, maar de hele roedel. Dankzij de schijnzwangerschap van niet-gedekte teven kunnen ook zij de kleintjes zogen, terwijl de moederwolf jaagt.

 

Tips voor tijdens de schijnzwangerschap van je hond, vind je onder de afbeelding.

schijndracht hond zwangerschap verzamelen

 

Tip 1: Afleiding bieden

Het mag dan wel een natuurlijke proces zijn, voor je hond kan dit een periode zijn van behoorlijke onrust in haar lijf. Je kunt haar een beetje helpen door veel met haar te gaan wandelen en haar af te leiden.

 

 Tip 2: Ruimte geven, maar wel consequent regels toepassen

Natuurlijk is het goed om ook nu compassie te hebben met je teefje, maar sta geen zaken toe die je normaal gesproken ook niet toe zou staan. Dit geldt zeker voor honden met een behoorlijke verdedigingsdrang tijdens hun schijndracht. Geef je viervoeter gerust wat meer ruimte, stoor haar niet onnodig, haal geen speeltjes weg, maar wees consequent in wat wel en niet mag.

 

Tip 3: Aandacht niet overdrijven

Sommige honden kunnen extreem aanhankelijk worden wanneer ze drachtig denken te zijn. En het is prima je dier te laten weten dat je er voor haar bent, maar overdrijf niet. Als je continu om je hond heen zou hangen, haar troostend toespreekt alsof er iets ernstigs aan de hand is en haar non-stop aanhaalt, geeft haar dat alleen maar stress. Bovendien zou het de extreme aanhankelijkheid kunnen verergeren.

 

Tip 4: Raak de tepels niet aan

Blijf zo veel mogelijk uit de buurt van de tepels van je hond. Elke aanraking stimuleert tijdens de schijnzwangerschap namelijk de melkproductie. Het is wel goed om tijdens deze periode de tepels – van een afstandje – in de gaten te houden. Na de loopsheid kan er een ontsteking ontstaan.

 

Tip 5: Overweeg een castratie, maar niet nu

Het is goed te beseffen dat een castratie gezondheidsvoordelen voor je hond kan hebben. Onder meer het voorkomen van baarmoederontstekingen en toekomstige schijnzwangerschappen. Overweeg deze ingreep dan ook voor je viervoeter en vraag advies aan je dierenarts.

Een schijnzwangerschap is echter niet het moment om een castratie uit te voeren. Ook niet om de klachten die je teef van schijndracht ondervindt te stoppen. Juist niet. Door de eierstokken te verwijderen zal het hormoon progesteron snel dalen waardoor de prolactinespiegel juist weer verhoogt. De symptomen van schijndracht kunnen dan zelfs erger worden.

 

Wanneer naar de dierenarts?

Als tijdens de schijnzwangerschap het gedrag van je hond extreem of zelfs gevaarlijk wordt, te lang duurt of er afwijkingen ontstaan bij de melkklieren, is het verstandig op contact op te nemen met de dierenarts. Die zal de afweging maken of het verstandig is om symptomen te bestrijden of het proces van schijnzwangerschap te beëindigen met medicatie. Is het mogelijk dat je teefje (onbedoeld) gedekt is? Laat de dierenarts dan testen op een eventuele zwangerschap.

Bron: LICG, Hart voor Dieren Magazine

 

nieuwsbrief dierentips