Met zijn stekels lijkt hij verdacht veel op een egel, maar de gestreepte tenrek is daar juist geen familie van. Waarschijnlijk hebben ze elkaar ook nog nooit ontmoet want gestreepte tenreks komen alleen voor op Madagaskar. Maak kennis met deze stekelige exoot.

 

De familie tenreks

De gestreepte tenrek is lid van de tenreksfamilie. Deze familie komt alleen voor op de eilandenstaat Madagaskar dat in de Indische Oceaan ligt. Alleen hun onderfamilie – de otterspitsmuizen – leeft ergens anders. Die vind je in de tropische delen van Afrika. Diersoorten die slechts in één specifiek gebied voorkomen worden ’endemisch’ genoemd.

 

Gestreepte tenrek laat ontdekt

De gestreepte tenrek kennen we nog niet zo lang . Nou ja, relatief gezien dan. Het dier werd voor het eerst in de 18e eeuw genoemd, maar pas in 1871 werd hij erkend en kreeg hij een volledige beschrijving. Zijn wetenschappelijke naam is Hemicentetes semispinosus.

 

Bijzondere look

Het dier heeft que uiterlijk veel weg van een egel maar is daar toch niet verwant aan. Opvallend is zijn verschijning wel. Op zijn rug heeft hij een prachtige tekening van gekleurde strepen op een zwarte ondergrond. Zijn stekels zijn verspreid en groeien in verschillende richtingen. Verder heeft de tenrek een zeer langwerpige snuit. Maar het meest opvallende is toch wel zijn kuif. Die bestaat uit stekels die tot 30 mm lang kunnen worden en ver uitsteken boven de rest.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

gestreepte tenrek stekel madagascar

 

Niet zo groot

De gestreepte tenrek is niet zo groot. Hij heeft een lengte van 16 tot 19 cm en weegt tussen de 80 tot 275 gram. Klein maar dapper dus!

 

Sociaal dier

De gestreepte tenrek is een sociaal dier. Hij leeft in groepen van minimaal 15 dieren. Die letten niet alleen op elkaar maar zorgen ook voor elkaars jongen. Een worp van de tenrek bestaat uit 2 tot 4 jongen.

 

Babbelen er flink op los

Wist je dat tenreks kunnen ‘praten’? Ze hebben een heel repertoire aan geluiden waarmee ze communiceren. Grommende, piepende geluiden en zelfs klikgeluiden. Die worden ingezet als echolocatie zodat de dieren weten waar ze zich bevinden. Daarnaast kunnen ze hun stekels van links naar rechts bewegen waardoor een rammelend geluid ontstaat.

 

Lekker maaltje

Als een gestreepte tenrek mag kiezen, dan gaat hij voor de overheerlijke regenworm. Daaruit bestaan zijn maaltijden dan ook hoofdzakelijk. En smullen kan dit dier; in één dag eet hij zijn eigen lichaamsgewicht aan wormen. Nog een opvallende weetje: voordat de tenrek zijn worm opeet, wrijft hij met zijn voorpoten over de grond. Zo bepaalt hij hoe groot het hapje is dat hij gevangen heeft.

 

Andere verdediging dan familieleden

Andere soorten tenreks rollen zich op tot een balletje om zichzelf zo te beschermen. Maar de gestreepte tenrek kan dat niet. Als hij in gevaar is, zet hij zijn stekels op. Die zijn voorzien van weerhaken en doorboren de huid van zijn tegenstanders. Zijn natuurlijke vijanden zijn de fossa en ringstaartmangoest.

Bron: Hart voor Dieren

 

Ook interessant voor jou:

 

 

 

Meer lezen?

Word abonnee van Hart voor Dieren en geniet elke maand van prachtige dierenfoto’s, tips en informatie over voeding, gezondheid en de opvoeding van jouw huisdier, indrukwekkende reportages over natuur en wildlife, handige weetjes over hobby- en boerderijdieren en natuurlijk de leukste abonneevoordelen.