Ik krijg geregeld de vraag van bezorgde dierenvrienden hoe zij diervriendelijk kunnen leven. En die bezorgdheid kan ik alleen maar toejuichen! Dierenleed schuilt soms in alledaagse dingen waar we niet altijd bij stilstaan. Ik ben zo vrij geweest om enkele tips op te lijsten.

1) Je kan bijvoorbeeld opteren om minder of zelfs geen vlees te eten. Iedere dag worden in België duizenden dieren afgemaakt voor vleesproductie. Hoe minder vlees je eet, hoe minder dieren worden gekweekt en geslacht voor vlees. Bovendien worden steeds meer dieren onverdoofd geslacht, met alle verschrikkelijke ellende van dien. En als je wel vlees eet, kan je bijvoorbeeld kiezen om je consumptie te halveren of een aantal vleesloze dagen per week in te bouwen. Je zal zien, het zal je goed doen!

2) Leer en bont zijn in bijna alle gevallen het resultaat van veel dierenleed. Immers, dieren worden ook gekweekt (en dus geslacht) speciaal voor leer en bont. Vandaar dat GAIA onder andere ijvert voor een verbod op bontkwekerijen. Als je kleren koopt, kijk dan goed naar het etiket. En als je dan nog niet zeker bent of er leer of bont in verwerkt zit, vraag het na in de winkel. In de schoenenwinkel Chevaliers des Pieds ben je in elk geval zeker. Je vindt er geen leer in de schoenen! Bovendien krijg je als GAIA-lid 10% korting.

3) Dagelijks krijgen we bij GAIA meldingen van mensen die een of meerdere gevallen van dierverwaarlozing of –mishandeling hebben gezien. Daar ben ik iedereen bijzonder dankbaar voor, want dat betekent dat steeds meer mensen zich bekommeren om het lot van dieren. Heb je zelf zo’n geval gezien, meld het dan zeker bij de plaatselijke politie! Dierenmishandeling of -verwaarlozing is bij wet verboden, dus moet de politie ingrijpen. Daarnaast kan je ook contact opnemen met de Vlaamse overheid via dierenwelzijn@vlaanderen.be of op het gratis telefoonnummer 1700. Het meldingsformulier voor verwaarloosde of mishandelde dieren vind je door hier te klikken.

De Vlaamse overheid heeft een eigen inspectiedienst die individuele gevallen van dierenverwaarlozing ter plaatse kan onderzoeken. Ter info: GAIA heeft zo’n inspectiedienst niet en heeft ook niet de bevoegdheid om tussenbeide te komen.

Meer tips om een nog grotere dierenvriend te worden vind je op de website van GAIA. Bedankt voor alles wat je doet voor de dieren. Ik reken op jou!

Met diervriendelijke groeten,

Michel Vandenbosch
Voorzitter GAIA