U gaat naar het buitenland op vakantie en vindt een dier…wat dan?

Gaat u genieten van een vakantie in bijv. Griekenland, Spanje, Portugal of Italië? In elk  van deze landen, en niet alleen deze landen. hebt u kans een hond of kat te vinden, puppy’s, kittens maar ook oudere dieren.  Op het strand, bij een restaurant, tijdens een wandeling of welke plek dan ook.  U wilt helpen, maar hoe? Meenemen naar uw hotel of appartement? Veel hoteleigenaars zullen u dit niet in dank afnemen. Voor een nacht verbergen zou misschien kunnen, maar is dit verstandig? U denkt er misschien zelfs aan om het arme diertje mee te nemen naar huis om het op te nemen in uw gezin. Helaas moeten wij u hier al uit de droom helpen, dit is zeker niet mogelijk. Hier komen wij nog op terug. Wanneer u een dier vindt dat dringend medische hulp nodig heeft vraag dan naar een goede, betrouwbare dierenarts.  In uw hotel kan men u vaak wel helpen. Een dierenarts moet niet verbonden zijn aan een asiel dat honden/katten doodt.  In Spanje en Portugal is dit vooral belangrijk te weten. Soms kan een dier niet wachten op deze informatie, laat u dan de dierenarts weten dat u contact probeert te krijgen met een plaatselijke organisatie en dat u zult informeren naar het welzijn van de hond/kat. Misschien is de dierenarts zelf verbonden aan een organisatie.

Wanneer geen dringende medische hulp noodzakelijk is moet er ook geholpen worden. U kunt dan ook weer naar een betrouwbare  arts gaan of u vraagt in uw hotel naar een goede plaatselijke organisatie. Komt u hier niet verder mee, mailt u dan naar info@dierenhulpzondergrenzen.com. Ook al hebben wij op uw vakantieverblijf ter plekke geen contacten, wij kunnen hulp zoeken of collega’s in hetzelfde land vragen of zij een organisatie kennen. Maar wij moeten nogmaals, met klem, schrijven: “Neemt geen dieren mee naar uw eigen land!”.  U wilt natuurlijk  weten waarom niet.

Een kat/hond die gevonden wordt zal in quarantaine moeten, volledig onderzocht worden, bloedtesten ondergaan, gevaccineerd en  gechipt worden en een Europees paspoort krijgen. Dit neemt al veel tijd in beslag, maar voor een dier mag reizen zal minstens drie weken voor vertrek een rabiësinjectie gegeven moeten worden. En, niet minder belangrijk, een dier moet minstens 12 weken oud zijn voor een rabiësinjectie gegeven kan worden. Dit komt in de praktijk erop neer dat een pup/kitten niet voor hun 15e levensweek mag reizen. Laat u niet overhalen een dier mee te nemen omdat een geboortedatum en vaccinatiedata op een andere datum vermeld worden. Dit is strafbaar! Komt men achter deze fraude dan krijgt u een boete, maar wat erger is;  het dier zal in beslag worden genomen en u ziet het nooit weer.

Behalve het bovenstaande is er nog iets waar u goed over na moet denken. Is de beslissing het dier een plaats in uw gezin te geven geen emotionele beslissing?  Was u al van plan een dier een thuis te geven voor u op vakantie ging? Er zijn nog wel een paar zaken om goed over na te denken.  Een gevonden dier mee nemen op de terugreis is niet mogelijk, hoe verleidelijk het ook mag zijn.