Je hond wel of niet castreren: vroeg of laat komt ieder baasje voor deze keuze te staan. Er is geen goed of fout, maar je kunt je wel verdiepen in de voor- en nadelen van een castratie en wat dan precies het juiste moment is. 

Hond castreren of steriliseren

Zowel reutjes als teefjes kunnen gecastreerd of gesteriliseerd worden. Bij een castratie worden de testikels/eierstokken verwijderd. Bij een sterilisatie worden de ei-/zaadleiders onderbroken. Een gesteriliseerd dier is nog net zo seksueel actief als voor de ingreep, maar kan geen nakomelingen meer produceren of krijgen.

Voordelen van castratie

Er zitten een aantal logische voordelen aan een castratie. Zo wordt een vrouwtje niet meer loops en rent een reu niet meer achter een loops teefje aan. Daarnaast beschermt een castratie ook tegen bepaalde ziekten. Denk hierbij aan teelbalkanker, prostaataandoeningen, baarmoederontsteking of tumoren in dit gebied. Wordt het vrouwtje voor haar tweede loopsheid gecastreerd, dan is de kans op borstkanker ook nog eens een stuk kleiner. Daarnaast wijzen verschillende onderzoeken uit dat de kans op diabetes bij gecastreerde reuen kleiner is.

castratie

Nadelen van castratie

Een castratie is niet iets om lichtjes over te denken, het blijft immers een operatie. Hoewel het een routineprocedure is voor veel dierenartsen, blijven er enkele risico’s aan kleven. Problemen rond de narcose of de wondgenezing zijn zeldzaam maar kunnen voorkomen. Tegenstanders van een castratie dragen andere argumenten aan. Zo zouden we niet moeten vergeten wat het natuurlijke levensverloop voor de hond is. De puberteit maakt hier deel vanuit, en is voor het dier ook erg belangrijk. Tijdens deze periode maken ze een sterke intellectuele ontwikkeling door.

Bepaalde rassen lopen een vergroot risico op incontinentie na een castratie. Waar je tevens op moet letten is dat door het gebrek aan een hormonale rem, de eetlust sterk toe kan nemen. Houd goed in de gaten de je hond niet teveel eet, want overgewicht is zeer gevaarlijk. Velen geloven dat een castratie gedragsproblemen oplost, maar dit is niet per sé waar. De hond kan wel rustiger worden na een, maar de operatie biedt geen garantie voor beter gedrag.

Het juiste moment

Wanneer je je hond castreert, hangt af van een aantal zaken, waarvan leeftijd de belangrijkste is. Er is geen ‘een’ goede leeftijd, maar vanwege het verminderd risico op bepaalde ziekten is een vroege castratie in sommige gevallen aan te raden. Castreren mag vanaf 6 maanden. Een vrouwtje mag pas twee maanden na haar loopsheid gecastreerd worden.