Schattig, klein en grijs; zo kunnen we de Russische dwerghamster omschrijven. Hier lees je meer over de kenmerken, het uiterlijk, voortplanting, opvoeding en gedrag van de Russische dwerghamster.

 

De kleine dwerghamster werd voor het eerst ontdekt in 1770.

 

Beschrijving

 

Lichaamslengte:                                   10 tot 11 centimeter vrouwtjes: 9,5 – 10 cm; man: 10,5 – 11 cm

Gewicht:                                                 44-55 gram

Hoofd:                                                    Rond, met grote zwarte ogen

Vacht:                                                     Kort, strak

Levensverwachting:                             1 – 3 jaar

Klasse:                                                    zoogdieren

Orde:                                                      knaagdieren

Soort:                                                     Russische dwerghamster

 

Verschijning

 

De vacht van de Russische hamster is grijsbruin, met een witgekleurde buik. Op de rug loopt een zwarte lijn van het hoofd naar het puntje van de staart. Het contrast tussen de witachtige buik en de grijsbruine rug wordt versterkt door een zwarte grenslijn: de zogenaamde drieweglijn. Deze heet de drieweglijn, omdat de zwarte lijn tussen de boven- en onderkant in drie bogen loopt. De vacht is erg zacht en donzig. De Russische hamster heeft ook vacht op de poten.

 

Voortplanting

 

In het wild paart de Russische dwerghamster ongeveer van mei tot september. Het paargedrag van de dwerghamster is anders dan dat van de goudhamster. Wanner het mannetje merkt dat het vrouwtje wil paren raakt hij in een soort extase. Het paren duurt slechts een paar seconden. Bij de goudhamster voedt het vrouwtje de jongen op en mag het mannetje niet eens in de buurt komen, maar bij de dwerghamster is dit anders. Hij mag zelfs helpen bij het geboorteproces. Daarna verlaat hij het nest. Een hamster is 18 dagen drachtig. Na deze periode werpt zij een nestje  van meestal 6 jongen. Na de bevalling moet het mannetje wel van het vrouwtje gescheiden worden, anders zal hij haar opnieuw dekken.

de russische dwerghamster

 

Gedrag en karakter

 

De Russische dwerghamster is een nachtdier. Hij is rustig en het meest gemakkelijk tam te krijgen in zijn soort. De hamster houdt er alleen niet zo van om geaaid te worden. In principe moeten hamsters gescheiden gehouden worden. Wanneer ze seksueel volwassen zijn (na zo’n 40 tot 45 dagen) zullen ze namelijk gaan vechten. Alleen tijdens de zwangerschap wordt het mannetje door het vrouwtje getolereerd.

 

Dit knaagdier houdt geen winterslaap. In het wild gaan de hamsters in torpor, een soort staat van verlamming om het lichaam te beschermen. Dit gebeurt niet door de kou, maar door een gebrek aan voedsel.

 

Zintuigen en communicatie

 

De Russische dwerghamster kan zich overdag, maar zeker ook ’s nachts zeer goed oriënteren. Hij dankt zijn oriëntatie vermogen aan zijn sterke reukzin, gehoor en tast. Hamsters zijn in principe alleen tijdens de schemering actief en kunnen daarom niet zo goed kleuren onderscheiden. Ze kunnen ook geen diepte zien en nemen slechts tot één meter ver scherp waar.

Hun sterkste zintuig is hun reuk. Geuren zijn dan ook erg belangrijk voor de dieren. Tijdens het broedseizoen bijvoorbeeld, scheidt het vrouwtje een geur af via de ventrale klier, onder de buik, die het mannetje uit duizenden herkent. Ook nemen hamsters feromonen waar, via het orgaan van Jacobson. Deze feromonen kunnen een territorium markeren, maar ook dienen om het mannetje te laten weten dat het vrouwtje klaar is om te paren.

 

Hamsters kunnen ultrasone geluiden horen. Ze maken deze geluiden zelf ook bij het paren en het verdedigen.

 

Inrichting van de kooi

 

Zorg dat de kooi al compleet uitgerust is, voor je de hamster aanschaft. Om de hamster van voldoende ruimte te voorzien wordt een kooi met een oppervlakte van één vierkante meter aangeraden. Hamsters maken graag een holletje om in te slapen en doen dit ook op verschillende plekken. Zorg dan ook voor verschillende ‘huisjes’ waar je dwerghamster een slaapplek kan vinden. Leuke voorbeelden zijn een uitgeholde kokosnoot of een oud schaaltje.

 

Wist je dat?

De kleine Russische dwerghamster werd voor het eerst ontdekt in 1770. Bij wilde Russische dwerghamsters verandert de vachtkleur in de winter van grijsbruin naar sneeuwwit, dit heeft alles te maken met camouflage. Bij dwergjes die als huisdier gehouden worden, gebeurt dit niet omdat zij doordat zij binnen en verwarmd leven, niets van de winter merken. De behaarde voeten van de Russische dwerghamster zijn niet geschikt om mee te klimmen, maar zijn wel goed beschermd tegen de kou en in het wild ook daarom goed voor besneeuwde gebieden. In sommige boeken staat de Russische dwerghamster bekend als Dzjoengaarse of Siberische hamster.