De Dierenbescherming is gestart met een petitie om zoveel mogelijk handtekeningen te verzamelen en daarmee de politiek te overtuigen een wettelijke chipplicht voor katten in te voeren.

Jaarlijks raken ruim 38.000 katten zoek. Alleen al bij de asielen van de Dierenbescherming komen 10.000 van deze katten terecht, waarbij vastgesteld wordt dat 83% geen chip heeft of dat de chip niet goed geregistreerd is. Deze katten kunnen dus niet naar hun eigenaar worden teruggebracht en hebben in bijna alle gevallen medische zorg nodig.

Tweede Kamer

De Dierenbescherming strijdt al jaren voor het verplicht chippen en registreren van katten. Tot op heden blijft een wettelijke regeling uit, met alle gevolgen van dien. De kosten, die jaarlijks in de miljoenen lopen, komen voor de eerste 14 dagen in de opvang voor rekening van de gemeenten. Dit was voor 35 gemeenten in 2017 al reden om de Tweede Kamer te verzoeken het chippen verplicht te stellen. Ook de RDA en de KNMvD vinden een wettelijke chipplicht een goed idee.

chipplicht katten

Besmettelijke ziekten

Zoekgeraakte katten zijn vaak huiskatten waardoor ze lang niet in alle gevallen kunnen overleven. Dat betekent dat ze meer kans lopen op uitputting, ondervoeding en vatbaar zijn voor besmettelijke ziekten zoals kattenaids en longworm. Ook voor mensen kan dit risico’s met zich meebrengen, denk aan toxoplasmose of spoelworm.

Verantwoord huisdierbezit

Een invoering van een landelijke chipplicht kan er bovendien voor zorgen dat huisdiereigenaren bewuster omgaan met de keuze voor een dier, stelt de Dierenbescherming. Daarnaast kan het resulteren in eigenaren die meer verantwoordelijkheid nemen voor het verzorgen van hun huisdier. Ook het schrijnende leed van het ‘anoniem’ dumpen van katten zal afnemen omdat de eigenaren geregistreerd staan en dus makkelijk zijn op te sporen

.
chipplicht katten


Chippen werkt!

 

Dat het invoeren van een landelijke chipplicht voor katten zal werken, ziet de Dierenbescherming aan de resultaten van zoekgeraakte en gevonden honden. Bij honden is chippen immers verplicht en de Dierenbescherming kan 93% van de zoekgeraakte honden direct met hun baasje herenigen. Bij katten is dit slechts 17%, waardoor het lot van zo’n 8.500 katten is, dat ze eerst onnodig lang in het dierenasiel terechtkomen.

Het chippen van een kat bij een dierenarts is een fluitje van een cent, terwijl het verdriet van het kwijtraken van een geliefd huisdier hartverscheurend kan zijn. Niet wetend of je huisdier terugkomt, veilig is, gewond of misschien wel ergens dood langs de weg ligt. De voormalige eigenaren komen het in de meeste gevallen nooit te weten als de kat niet gechipt is. Als de Dierenbescherming zwerfkatten in de opvanglocaties binnenkrijgt, krijgen ze daar de beste medische en liefdevolle zorg. Maar het liefst neemt het asiel contact op met de eigenaar om hen met hun geliefde huisdier te herenigen.

Voorkom dit verdriet en steun de Dierenbescherming door de petitie te tekenen en de politiek te overtuigen dat zij overgaan tot een landelijke invoering van een chipplicht voor katten!

Ook interessant voor jou:
Oehoes in bloembak
Sluit de pelsdierfokkerijen

Nieuwsbrief