Alle goudhamsters die we nu als mensen houden zijn te herleiden naar drie vrouwtjes en een mannetje die in 1931 bij de Syrische stad Aleppo ontdekt werden. Hier lees je alles over dit kleine huisdier; de goudhamster.

 

Beschrijving

 

Lichaamslengte:                               13-18 cm

Gewicht:                                             110-170 gram

Hoofd:                                                Rond, met grote zwarte ogen

Vacht:                                                 Dicht, zacht

Levensverwachting:                         1 – 3 jaar

Klasse:                                                Zoogdieren

Orde:                                                   Knaagdieren

Soort:                                                  Goudhamster

 

Verschijning

 

De Syrische goudhamster werd gefokt in verschillende kleuren en bontstructuren. In het wild is de goudhamster roodachtig van kleur en heeft hij een grijze of witte buik. Verder wordt hij gekenmerkt door donkere strepen op de wangen en lichte strepen in de nek. Met de kleur aan de achterkant van de vacht is iets bijzonders aan de hand. Deze heeft een agouti kleuring die wordt veroorzaakt doordat de haren drie kleuren hebben. Iedere haar is zwart, bruin en blond en deze combinatie noemt men ‘tikken’.

 

Goudhamsters hebben grote zwarte knopogen die een beetje uitsteken. Ze hebben een breed zicht met deze ogen. Ook heeft de goudhamster een staart, deze is ongeveer 1 cm lang en vrij stomp.

 

Voortplanting

 

De paartijd van goudhamsters in het wild is tussen maart en november. Aangezien de vrouwtjes ongeveer elke vier tot vijf dagen klaar zijn om te paren in deze tijd, loopt het mannetje van plek naar plek, om te kijken of het vrouwtje al zo ver is. Als het vrouwtje niet in de stemming is, kan dit tot ruzie leiden.

 

Bij het fokken van goudhamsters die als huisdier gehouden worden, wordt het mannetje elke avond in de kooi van het vrouwtje geplaatst. Als zij nog niet klaar is om te paren, moeten ze onmiddellijk gescheiden worden, anders zullen zij gaan vechten.

 

Is het vrouwtje wel in de stemming, dan kan het paren wel de hele nacht duren. Na een draagtijd van ongeveer 16 dagen werpt de hamster haar nestje van 5 tot 10 kleintjes. De moeder zorgt in haar eentje voor haar kleintjes, die in het begin kaal en blind zijn. Ze groeien echter snel en de mannetjes zijn na 40 tot 50 dagen al geslachtsrijp.

 

Gedrag

 

Hamsters die in het wild rondlopen zijn overdag actief, in tegenstelling tot anderen in hun soort. Ze gaan hiermee natuurlijke vijanden als de uil uit de weg. Deze jaagt ’s nachts of tijdens de schemering. Hamsters brengen zo’n 90% van hun leven door in hun hol. In het wild is deze zo’n 50 tot wel 100 centimeter diep in de grond gegraven.

 

Goudhamsters houden soms een winterslaap. Dit doen ze wanneer het kouder is dan 8 graden en wanneer er minder dan 10 uur daglicht op een dag is. Hun lichaamstemperatuur, die normaal zo’n 37-38 graden is, kan dan wel tot 30 graden dalen.

 

Hamsters leven solitair en komen alleen in elkaars territorium om te paren.

 

Zintuigen en communicatie

Goudhamsters hebben een uitzonderlijk goede reuk, gehoor en tast en dankzij deze eigenschappen kunnen zij hun weg in het donker goed vinden. Omdat de dieren vrijwel alleen in de nacht actief zijn, kunnen ze geen kleuren onderscheiden. De hamsters kunnen geen diepte zien en zijn zeer kortzichtig. Ze kunnen ongeveer tot een afstand van één meter scherp zien.

 

Hun reukvermogen is heel sterk ontwikkeld. Geuren zijn dan ook erg belangrijk voor de dieren. Tijdens het broedseizoen bijvoorbeeld, scheidt het vrouwtje een geur af via de ventrale klier, onder de buik, die het mannetje uit duizenden herkent. Ook nemen hamsters feromonen waar, via het orgaan van Jacobson. Deze feromonen kunnen een territorium markeren, maar ook dienen om het mannetje te laten weten dat het vrouwtje klaar is om te paren.

 

Hamsters kunnen ultrasone geluiden horen. Ze maken deze geluiden zelf ook bij het paren en het verdedigen.

Inrichting van de kooi

 

Zorg dat de kooi van de hamster al helemaal ingericht is, voor je het beestje in huis haalt. Een kooi van een vierkante meter wordt aanbevolen voor de goudhamster. Je kunt het oppervlakte vergroten door bijvoorbeeld twee kooien via tunnels met elkaar te verbinden.

 

Een leeg aquarium is niet geschikt om een hamster in te houden. De luchtcirculatie is daar onvoldoende en het verblijf is lastig te reinigen, wat ziekten in de hand kan werken.

 

Wist je dat


Alle goudhamsters die we nu houden, stammen af van drie vrouwtjes en een mannetje die in 1931 bij de Syrische stad Aleppo gevonden werden. Professor Aharoni vond daar een hamsterhol van wel 2,5 meter diep. Hij nam de moeder en haar welpjes mee naar de universiteit in Jeruzalem en fokte daar met de jongen.