Als een vogel sterft, is dat een verdrietig momenten voor een vogelhouder, maar ook voor de vogel die overblijft.

Dan is het zaak om een nieuwe partner voor de achtergeblevene te vinden. Liefst zo snel mogelijk, want als je te lang wacht, verleng je daarmee de rouwperiode van de eenzame grasparkiet. Dat geldt ook voor andere papagaai-achtigen.

Er moet chemie zijn

Bij de keuze voor een nieuwe vogel, is het belangrijk om te letten op de leeftijd en het karakter van de andere vogel. Geef een oude vogel niet het gezelschap van een jongeling en omgekeerd. Als je een passende nieuwkomer hebt gevonden, laat de vogel dan eerst onderzoeken door een in vogels gespecialiseerde dierenarts. Daarna kan de nieuwe vogel verhuizen, maar wel in kleine stapjes.

eenzame vogels

Laten wennen

Zet de nieuweling niet meteen bij de andere vogel in de kooi want de oudste heeft tijd nodig om aan zijn nieuwe partner te wennen. Het is het beste om de nieuwe vogel in een eigen kooi in de nabijheid van de grote kooi onder te brengen zodat de twee alvast aan elkaar kunnen wennen. Het eerste echte contact vindt bij voorkeur plaats op een moment waarop beide vogels vrij in de ruimte kunnen vliegen. Als de nieuwe dan geaccepteerd wordt, kun je hem langzaam maar zeker naar de andere kooi verhuizen.

Tip:

de combinatie mannetje-mannetje en mannetje-pop gaat meestal goed. Twee poppen samen werkt vaak minder goed omdat vrouwtjes soms kattig naar elkaar kunnen zijn. Als aan alle voorwaarden is voldaan, mag je rekenen op een gelukkig vogelleven.

Ook interessant voor jou:
Valkparkieten voeren
Is je grasparkiet ziek?

Moederdag cadeau abonnement Hart voor Dieren

nieuwsbrief