Cavia’s hebben een uitgebreid taalrepertoire. Ze brengen hun ge­voelens over door middel van geluiden en lichaamstaal. Ben jij ook benieuwd wat jou cavia’s je te vertellen hebben? Wij helpen je graag verder. Door dit overzicht met geluiden (en de betekenissen ervan), weet jij vanaf nu precies wat je cavia nodig heeft.

Kijken en luisteren

Cavia’s kunnen een breed scala aan ge­luiden en bewegingen gebruiken om uit te drukken of ze zich goed voelen of dat ze bang zijn of een waarschuwing willen geven. Als jij als baasje deze geluiden en bewegingen goed kunt interpreteren, kun je het beste inspelen op de behoefte van je cavia’s.

  • Brommen: Wanneer een man een krols vrouwtje het hof maakt, maakt hij brom­mende geluiden (‘prrr’). Het mannetje (beertje) beweegt langzaam, wiegend, meestal lichtjes zijwaarts met zijn hoofd omlaag en met het haar op de achterkant van zijn nek omhoog, naar het vrouwtje (zeugje) toe. Dit gedrag wordt ook wel ‘rumba’ genoemd.
  • Zachte knor en piepjes: Ter begroe­ting van vriendelijke soortgenootjes en om aan te geven dat een cavia blij en te­vreden is.
  • Fluiten: Als een cavia fluit laat hij de andere cavia’s weten dat er gevaar dreigt. Hij is dus ergens bang voor en voelt zich bedreigd.
  • Hard piepen/wiepen: Dit doen cavia’s voornamelijk als ze honger hebben of als ze bijvoorbeeld een plastic zak horen die ze associëren met het krijgen van eten. Ze doen het dus om je aandacht te krijgen. Jonge cavia’s doen dit zodat de moeder ze terug kan vinden. Het klinkt als wiep wiep wiep, daarom wordt het ook wel wiepen genoemd.
  • Knorren: Soms maken cavia’s een kort geluidje dat een beetje klinkt als ‘prrrrrt’, een soort knor. Dit is meestal een reactie op een geluid of beweging waar ze van schrikken of onplezierig vinden. Het kan dienen als een soort waarschuwing maar vaak is er niks aan de hand als je dit ge­luidje hoort.
  • Springen (popcornen): Vaak springen de cavia’s hierbij wild in het rond en ma­ken ze er soms piepgeluidjes bij. Als ze dit doen voelen ze zich erg blij. Het lijkt wel een vreugdedansje.
  • Achter elkaar aan lopen: Dit ziet eruit als een soort treintje. Cavia’s doen dit van nature; zo zijn ze minder kwetsbaar als prooidieren. De voorste cavia is vaak de dominante cavia die bepaalt waar ze naartoe lopen.
  • Klappertanden: Als ze naar elkaar klap­pertanden hebben cavia’s ruzie, ze doen dit om elkaar te imponeren. Als ze naar jou klappertanden kan dat om verschil­lende redenen zijn. Ze klapperen met hun tanden omdat ze zich  bedreigd voelen als je bijvoorbeeld met je hand in hun huisje gaat.
  • Bokken: Soms springen cavia’s als een bok in de lucht. Dit doen ze als ze heel blij zijn.